РС и матица

Вучић: Затражићу од председника Трампа подршку компромисном решењу за КиМ

ОБЈАВИО ДА ЋЕ ПОКУШАТИ ДА РАЗГОВАРА СА НАЈБЛИЖИМ САРАДНИЦИМА АМЕРИЧКОГ ЛИДЕРА
  • Предсједник Србије прецизирао да ће покушати да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво насљеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт…  нагласио је да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су јој били непријатељи има уравнотежене и боље односе
  • „Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед може да постиже ограничене, али одређене резултате. За разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова“
  • ВУЧИЋ: Балканска екомска унија била би спас за Србију. Можда још важније за друге у региону. Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила – јер имамо снажнију економију и има нас више у региону – за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника предсједника Доналда Трампа, да укаже на „наслеђе вашингтонских демократа“ на КиМ и да затражи подршку за компромисно рјешење.

„Поново ћу упутити позив у писаном облику предсједнику Доналду Трампу. Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно рјешење“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао да је јасно да САД, али и Њемачка и друге земље Квинте, стоје иза Косова, што представља кључни проблем за Србију, мада, како је примијетио, с времена на време волимо да се одвојимо од стварности и замишљамо да они то не чине.

Покушаће, каже, да у разговору с вишим америчким функционерима укаже какво насљеђе је оставила бивша, демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

Он је тако одговорио на молбу да прокоментарише јучерашњи догађај у Приштини, али и изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да је Вашингтон увијек на страни Косова.

Подсјетио је да је и сам на то указивао често у прошлости, али и да смо у протеклом периоду имали више повучених признања него што је било нових признања тзв. Косова.

„Једна мала Србија када је снажна, чврста, када има углед може да постиже ограничене, али одређене резултате. За разлику од Србије која је била срушена и згажена и која је са само три саопштења реаговала против једнострано проглашене независности Косова“, указао је Вучић.

Он је нагласио да остаје да се боримо и да ће то држава чинити и даље, те да остаје да се види да ли ће бити састанка у Паризу и која ће бити његова агенда.

Што се прославе у Приштини тиче, рекао је да није било много људи, због потпуно фрагментисане политичке сцене, на којој постоји више партија са подршком од око 18 одсто.

„Тешко је у таквој ситуацији радити. Хашим Тачи је доводио своје људе, а Харадинајеви нису хтели да учествују, и уз то је постојао тихи, а не јавни бојкот Мустафе. Све је то за унутрашњу употребу уз захвалност САД и причу да су верни савезници Америке. Нека Американци сами процењују да ли је то тако“ подвукао је предсједник Србије.

Он је истакао да Србија мора да буде верна себи, свом народу, да поштује своје пријатеље и да нема непријатеље, а да са онима који су нам били непријатељи имамо уравнотежене и боље односе.

Балканска економска унија спас, регион у страху од доминације Србије

Вучић је данас такође истакао да би балканска екомска унија била спас за Србију и остале земље региона, али је нагласио да регион страхује од српске доминације, због снаге српске економије.

„Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга… ми смо за то. Али, како да говоримо о балканској унији, кад неко у 21. веку уводи таксе“, рекао је Вучић.

Сматра да би то за Србију било спасоносно рјешење, али да је још важније за друге у региону.

„Али, они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила – јер имамо снажнију економију и има нас више у региону – за своју доминацију. А, ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо“, рекао је он.

(Танјуг)

 

1 коментар

  • Кад муфтија изБугојна нешто науми, то не пушћа. Прије само неколико дана изјавио је да му је жао што је народ ..дакле васцијели српски народ… против његове умоболне идеје о „разграничењу“. Другим ријечима он добро разумије да је усамљен у том лудовању, али како му ђаво на рамену не да мира, он ће сад подршку да тражи од свог једнако пицоустог колеге носиоца лудачке кошуље какав је овај реш печени, наранџасти предсједник „најмоћније државе на свијету“, познат и као „Валијеро и већ не знам како“. Свеколики свијет у коме обитавају они међу чијим ушима осцилију барем три здраве мождане ћелије, убрзаним корацима бјежи од Америке. Само наш вајни муфтија има оригинилану идеју да Титаник никада неће потонути и да сви Срби треба да су срећни у дубоком потпалубљу, тамо гдје само још пацови обитавају, и да је све добро док пристижу мрвице са баханалијских столова и звуци оркестра из сале у којој свој посљедњи бал плешу вампири, несвјесни зоре која неумитно долази. А кад зраком живота освијетли уклети брод, вампири ће склониште потражити у наткривеним чамцима за спасавање на којима пише „Србима и пацовима улаз забрањен“, све истим оним рукописом којим се потписивао и амерички „милосрдни анђео“ и чији потпис ћемо гледати и на некој безвриједној хартији над којом ће се руковати ове двије побјегуље са клинике за умно узнемирене. Бугојански муфтија и Agent Orange, два дефолијанта која мисле да ће им хиљадугодишњи храстови опростити сав прогрес који су нам подарили.

Кликни овде да поставиш коментар