РС и матица

Вулин: Разграничење је најбоље решење за Косово и Метохију

„РЕШЕЊЕ ТРАЖИ И ГАРАНЦИЈЕ ДА СЕ КОСОВО И АЛБАНИЈА НЕ МОГУ УЈЕДИНИТИ“
  • Никада се промена граница не може радити без великих сила… Али, ако им је стало до трајног мира на Балкану, онда ће морати да поставе јасне границе“
  • „Велика Албанија се мора зауставити на Косову. На КиМ се мора зауставити ширење Велике Албаније и мора се зауставити процес дестабилизације овог региона. Другачије није могуће“

СМАТРАМ да је разграничење најбоље решење за Косово и Метохију, каже министар Александар Вулин, и истиче да је ријеч о личном ставу. Увјерен је да би се таквим рјешењем осујетило стварање „велике Албаније”, коју, сад већ и као министар и политичар, види као највећу опасност за регион.

„Велика Албанија се мора зауставити на Косову. На КиМ се мора зауставити ширење Велике Албаније и мора се зауставити процес дестабилизације овог региона. Другачије није могуће”, рекао је Вулин за Танјуг.

Прецизира и да је разграничење као рјешење за косовски проблем само оквирна идеја, која би морала да се разради: „Посебно је треба размотрити из угла питања шта учинити са Србима, који не би ушли у састав тог разграничења, шта са обавезама земаља које се налазе око нас.“

Додао је да би такво рјешење морало да подразумијева и гаранције да се Албанија и Косово после тога не могу ујединити, а Срби остати „разједињени”.

Питање је, примјећује, да ли ће то бити могуће урадити, јер, како каже, много је фактора од којих то зависи, а прије свих – „шта каже српски народ, да ли се слаже или не, а онда наравно и шта ће рећи Албанци и велике силе”.

„Никада се промена граница не може радити без великих сила… Али, ако им је стало до трајног мира на Балкану, онда ће морати да поставе јасне границе и мораће да зауставе ширење Велике Албаније”, увјерен је Вулин.

Министар наглашава, још једном, да је изнио лични став: „Не могу да говорим у име Србије. Србија ће на крају о томе говорити. И свако решење које буде донето мораће да буде потврђено до стране народа”, рекао је Вулин.

Србија је, како каже, на сталном удару оних који настоје да је дестабилизују. Разлог томе види у чињеници да је њен предсједник, Александар Вучић, „нетипичан европски лидер”, јер је јако тешко наћи његовог колегу који има такав ауторитет и поштовање свог народа и толико побједа на изборима.

„Такав човек, који води Србију и систем, није драг већини сила. Они желе нестабилну политичку ситуацију у нашој земљи, у којој ће бити више малих политичких актера, који ће се највише плашити избора и мораће да прихвате све што им се из неких амбасада каже”, рекао је Вулин и подвукао да са Вучићем тако не може, јер је увеијк спреман да пита народ на изборима шта жели и увијек подршку добија.

„Наравно да је процес дестабилизације трајан и не мисле да престану докле год не добију политичку сцену у Србији као 2000. године са једно 13 потпредседника владе, и једно 40-ак странака које чине владу и већину, коју можете да срушите када год хоћете”, увјерен је Вулин.

Увјерен је и да се све то ради плански, на шта је, каже, упозоравао, а ти његови ставови критиковани као претјерани. Према његовим ријечима, дио те приче су управо и протести и блокаде, и ширење лажних вијести о затрованој води у Београду, па и шпекулације по нестанку новинара Стефана Цветковића…

„Како један облик протеста пропадне, рађа се други и увек са истом организацијом и матрицом и увек када Александар Вучић треба да преговара о КиМ”, закључио је министар Александар Вулин.

Танјуг

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар