РС и матица

Вулин: Захвалан сам Борелу што је упозорио да се границе Србије не смеју дирати и мењати

НАГЛАСИО ДА ОНО ШТО ЈЕ НАТО 1999. УРАДИО НАШОЈ ЗЕМЉИ НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНО НИ ЗА 200 ГОДИНА
  • Поводом ријечи шефа дипломатије ЕУ Жосепа БОРЕЛА да се границе Србије које „признају Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка и Грчка“, као ни Резолуција 1244 СБ УН, неће мијењати, рекао: „Посебно сам му захвалан што ће његову лекцију морати добро да проуче чланице Европске уније које су признале Косово и тако угрозиле стабилност Балкана
  • Министар одбране Србије оцијенио и да ЕУ, уколико жели примат у вођењу преговора између Београда и Приштине, мора прво да докаже да њена реч нешто вреди, тиме што ће да спроведе Бриселски споразум у целини, онако како је закључен и како је ЕУ гарантовала да ће бити спроведен

МИНИСТАР одбране Александар Вулин је рекао да је европски комесар Жосеп Борел у праву када је рекао да се границе Србије које „признају Шпанија, Кипар, Румунија, Словачка и Грчка“, као ни Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, неће мијењати, а да би „комадање Србије изазвало ратове у региону“.

Он је то рекао данас током доделе признања најистакнутијим појединцима Министарства одбране и Војске Србије.

Вулин је реаговао на изјаву шефа дипломатије Европске уније, који је рекао да Београд и Приштина морају да постигну договор који је прихватљив и за међународну заједницу, без измјена граница, као и да су неке земље чланице ЕУ против било каквих измјена граница.

Европски комесар је додао да би се промјенама граница на једном мјесту јавили „и други који желе исто“, због чега је „најбоље задржати тренутно стање“.

„Радујем се што је комесар Борел још једном подсетио да би комадање Србије изазвало ратове и сукобе какве је изазвало и разбијање Савезне Федеративне Републике Југославије и да је најбоље да све остане у оквирима међународног права. Посебно сам му захвалан што ће његову лекцију морати добро да проуче чланице Европске уније које су признале Косово и тако угрозиле стабилност Балкана“, рекао је Вулин.

Оцијенио је и да ЕУ, уколико жели примат у вођењу преговора између Београда и Приштине, мора прво да „докаже да њена реч нешто вреди“, тиме што ће да спроведе Бриселски споразум у цјелини, „онако како је закључен и како је ЕУ гарантовала да ће бити спроведен“.

„До тада њихова реч је сфера пропаганде. Када год су странци одлучивали о народима Балкана размишљали су о својим интересима, о војним базама или природним богатствима која желе да користе али никада нису ни помислили на будућност балканских народа. То смо научили у крвавим ратовима које смо водили због њих, а и са њима. Време је да ми Балканци сами одлучимо како ће живети наша деца“, казао је Вулин.

Он је данас – на скупу своје партије у Пожаревцу – рекао да док Александар Вучић води земљу и док је он министар одбране Србија неће бити члан НАТО пакта, нити било ког војног савеза.

Он је рекао  да су на Варваринском мосту на данашњи дан прије 21 годину страдали недужни цивили и дјеца.

„На данашњи дан пре 21 годину, НАТО пакт је извршио један од најстрашнијих злочина према цивилном становништву. На Варваринском мосту убијени су жене, деца, убијени су најбољи математичари, најбоље ћерке, најбољи синови, убијена су наша деца“, навео је Вулин.

Истакао је да ће његов Покрет социјалиста Вучићеву политику војне неутралности увијек слиједити и подржавати.

„Србији нико никада неће моћи да нареди да чини зло какво је чињено нама. Србија је војно неутрална, то је изабрала да буде, то је најчаснији пут који смо могли да изаберемо и то је политика председника Вучића коју ће Покрет социјалиста дословно и увек подржавати“, навео је, а пренијела у саопштењу његова странка.

Вулин је напоменуо да Србија никада неће престати да тражи одговорност за злочине које је НАТО пакт починио над српским становништвом.

„Србија неће престати да тражи одговорност, Србија неће престати да се сећа ни убица, ни жртава. Двадесет једну годину је премало да бисмо заборавили какво нам је зло учињено и да за то зло нико никада није одговарао. А ни двеста година неће бити довољно да заборавимо наше жртве, наше побијене и да престанемо да их се сећамо“, рекао је предсједник Покрета социјалиста у Пожаревцу.

Вулин је са члановима ПС-а минутом ћутања одао пошту свим невиним жртвама страдалим на Варваринском мосту за вријеме НАТО агресије 1999.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар