РС и матица

Захарова у Београду: Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН „нико није укинуо“

ПОСЛИЈЕ РАЗГОВОРА СА ДАЧИЋЕМ НАГЛАСИЛА ДА ЋЕ МОСКВА ПОШТОВАТИ ОДЛУКУ СРБИЈЕ
  • Марија ЗАХАРОВА: „Наша позиција је непромјењива већ више година и ослања се на међународно право, на резолуцију Савјета безбједости УН 1244. Русија ће се са уважавањем поставити према одлуци Србије и српског народа која буде донијета“
  • Ивица ДАЧИЋ: За Русију прихватљиво све што је прихватљиво за Србију. Србија не ради Москви иза леђа

СРБИЈА и Русија су важни стратешки партнери и Москва остаје досљедна када је у питању Косово, изјавила је данас у Београду портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

На конференцији за новинаре послије разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, она је истакла да је „важно бити досљедан у ставу“.

„То јесте унутрашње питање али је одавно и међународни проблем“, рекла је Захарова и додала да Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН „нико није укинуо“ и да се Русија залаже за поштовање међународног права.

„Увијек смо поштовали оне одлуке које ће бити корисне за народ Србије“, додала је.

На питање хоће ли Русија имати проблем са промјеном граница на Балкану, поводом приједлога о подјели Косова и разграничењу, Захарова је рекла да је „то више питање за српске држављане“ и да Русија остаје досљедна свом ставу.

Дачић: Лицемерно је противљење промени граница

ПРЕДЛОГ о разграничењу одраз је жеље за проналажење компромисног решења за Косово и не треба га тумачити као слабост, рекао је данас у Београду шеф српске дипломатије Ивица Дачић називајући лицемерима оне који се противе промени граница.

„Како их није срамота да говоре да нема промене граница, они који су нас бомбардовали да би срушили наше границе? Како вас није срамота, лицемери? То важи и за Македонију која је признала независност Косова и каже да сад нема промене граница“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре послије разговора с портпаролком руског министарства спољних послова Маријом Захаровом.

Дачић је рекао да је он одувијек говорио о разграничењу као рјешењу за Косово.

Поводом спекулација о припајању три општине с југа Србије Косову Дачић је додао:

„Зар је то компромисно решење, немојмо изигравати будале!“

Он је додао да је за Русију прихватљиво све што је прихватљиво за Србију и да Србија не ради Москви иза леђа.

ТАСС: Захарова рекла да ће се Русија са уважавањем поставити према одлуци Србије

РУСКА државна новинаска агенција – ТАСС – јавила је из Београда да је Марија Захарова, послије разговора са Ивицом Дачићем – рекла да ће се Русија са уважавањем односити према одлуци руководства Србије у питању разграничења са косовским Албанцима.

Агенција је цитирала ове њене ријечи:

„Наша позиција је непромјењива већ више година и ослања се на међународно право, на резолуцију Савјета безбједости УН 1244. Русија ће се са уважавањем поставити према одлуци Србије и српског народа која буде донијета“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар