Скупштина РС

Чубриловић: Додик брани Дејтон – било би добро да то чине и Џаферовић и Комшић

„ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ ТРЕБА ДА БУДЕ НА НИВОУ НАДЛЕЖНОСТИ КОЈЕ МУ ПРИПАДАЈУ“
  • „Милорад Додик своје ставове дијели са Народном скупштином РС. Он ужива широку политичку подршку у Републици Српској, што је добра полазна основа за представљање Српске и њених интереса и ставова који неће бити на штету било кога другог“
  • „На посебној сједници биће разматран буџет и програм економских реформи за наредну годину. То значи да би у Нову годину могли да уђемо са усвојеним буџетом“
  • „Са лидером ДНС Марком Павићем и даље имам коректне односе. Проблем је што су у ДНС-у преовладали новац и менаџери. Желимо да основа ДЕМОС-а буде она коју је ДНС раније имао јер је то опција која је у политици била примјер честитости и поштеног односа, а што се изгубило у посљедњих годину дана“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је, у емисији „Телеринг“ на РТРС-у, да предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у Сарајеву заступа ставове Парламента Српске и да се залаже за то да Српска постане видљивија у свим процесима унутар БиХ и према међународној заједници.

„Додик своје ставове дијели са Народном скупштином РС и то је складу са политиком коју води. Он ужива широку политичку подршку у Републици Српској, што је добра полазна основа за представљање Српске и њених интереса и ставова који неће бити на штету било кога другог“,- рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се Додик залаже за стриктно поштовање Дејтонског мировног споразума, за шта би требало да се залажу и друга два члана Предсједништва како би БиХ била функционална.

„Предсједништво треба да преузме већу одговорност и да спроведе надлежности које му припадају“, сматра Чубриловић.

Предсједник Парламента Српске подсјетио је да је Република Српска прва у БиХ формирала власт, што је једна од потврда њене политичке стабилности.

„На посебној сједници биће разматран буџет и програм економских реформи за наредну годину. То значи да би у Нову годину могли да уђемо са усвојеним буџетом“, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске у претходном сазиву, на челу са Жељком Цвијановић, радила ефикасно и осигурала да Српска све своје обавезе изврши на вријеме.

Чубриловић исту ефикасност очекује и од нове Владе предвођене Радованом Вишковићем.

Истиче да је из Вишковићевог експозеа видљиво да ће фокус Владе бити на реалном сектору.

ДЕМОС је странка центра, десно оријентисана, национално освијешћена

Основа Демократског савеза (Демос) биће ангажовање на развоју реалног сектора и друштва које ће бити по мјери народа, рекао је Чубриловић.

„Демос је странка центра, десно оријентисана, национално освијешћена, те ће се тако и понашати“, истакао је Чубриловић и подсјетио да ће оснивачка скупштина те политичке партије бити одржана 22. децембра.

Чубриловић је појаснио да је њихово основно чланство оно које је било и у ДНС-у и да то потврђују чланови Главног одбора, општински одбори и одборници те странке који су им се прикључили, али да рачунају и на раст подршке.

„Када би сутра били избори, Демос би освојио пет мандата народних посланика, а локални избори који су за годину и по дана показаће снагу наше странке. За сада имамо задовољавајуће интересовање, из свих девет изборних јединица имамо представнике, а из већине градова цијеле градске одборе“, рекао је Чубриловић за РТРС.

Он је појаснио да је у вријеме кампање пред октобарске опште изборе и након избора дошло до неслагања унутар ДНС-а, чији је био замјеник предсједника, а кулминирала су искључењем четири посланика из странке.

„Нисмо то могли препустити случају, морали смо нешто урадити, добили смо неочекивано велику подршку у чланству ДНС-а и одлучили се да оснујемо нову странку“, нагласио је Чубриловић.

Он је додао да су се унутар ДНС-а појавили проблеми о којима не би говорио и да не би никога посебно именовао као одговорног за њих.

„Разлог није у појединцу, неслагања су почела много раније, јер су одлучујућу ријеч почели водити и они који нису чланови странке. Са лидером ДНС-а Марком Павићем и даље имам коректне односе. Проблем је што су у ДНС-у преовладали новац и менаџери“, каже Чубриловић.

Он је појаснио да их је на оснивање нове партије, а не приступање СНСД-у или некој другој, подстакла и подршка са терена бивших чланова ДНС-а.

„Желимо да основа наше партије буде она коју је ДНС раније имао јер је то опција која је у политици била примјер када је ријеч о честитости и поштеном односу, а што се изгубило у посљедњих годину дана“, закључио је Чубриловић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар