Скупштина РС

Чубриловић: Изетбеговић закључцима Главног одбора СДА учвршћује своје позиције у врху странке

„ИЗЕТБЕГОВИЋ И СВИ КОЈИ РАЗМИШЉАЈУ КАО ОН – НЕ МИСЛЕ ДОБРО БиХ ЗА КОЈУ СЕ ДЕКЛАРАТИВНО ЗАЛАЖУ“
  • „То никако другачије не видим, не видим то ни као пријетњу Републици Српској. Републику Српску ни Бакир Изетбеговић нити било која друга политичка опција не може да угрози“
  • „Ми у Српској бисмо жељели да повратници у Федерацији БиХ имају статус какав имају повратници у Српској. Бијељина је добар примјер за то, а треба отићи у Гламоч, Грахово и Дрвар и видјети позицију повратника у тим срединама. То су локалне заједнице у којима је већинско српско становништво, а тек какво је стање тамо гдје су Срби заступљени један-два процента или чак у промилима. Тамо гдје их је било десетине хиљада данас их је једва неколико стотина“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да закључци Главног одбора СДА у којима се бави Републиком Српском представљају дневно-политичке потребе Бакира Изетбеговића, али и покушај куповине времена пред избор Савјета министара.

Чубриловић је рекао Срни да такве закључке схвата дневно-политичким потребама Бакира Изетбеговића да учврсти своју позицију унутар странке, а да СДА постави на боље позиције унутар политике БиХ.

„То никако другачије не видим, не видим то ни као пријетњу Републици Српској. Републику Српску ни Бакир Изетбеговић нити било која друга политичка опција не може да угрози“, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, све то раде уочи избора Савјета министара, јер некоме треба да купи вријеме како се то не би десило.

Чубриловић је додао да некоме изгледа смета да БиХ постаје држава свих грађана, па се свака прилика користи да се један народ осуди.

„Мене је као човјека и као грађанина срамота да из једног народа непрестано трпимо понижења, осуде“, рекао је Чубриловић.

Говорећи о закључку СДА који се односи на пресуду Радовану Караџићу, СДА наводи да је јасно да је ријеч о индивидуалној одговорности ако је има, те да се не пресуђује Републици Српској.

„Република Српска је прије свих ратних дешавања, 9. јануара, конституисала највише законодавно тијело, и од тада гради своје институције. Да није било рата – она би их исто тако изграддила“, истакао је Чубриловић.

Коментаришући један од закључака са сједнице Главног одбора СДА о нападима на повратнике у Републику Српску, Чубриловић је истакао да би у Српској жељели да повратници у Федерацији БиХ имају статус какав имају повратници у Српској.

„Мјерено према било којим вриједностима и критеријумима, много је бољи положај повратника у Републику Српску него обрнуто“, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је и Бијељина, гдје је био у посјети, добар примјер за то, али да треба отићи у Гламоч, Грахово, Дрвар и видјети позицију повратника у тим срединама.

Чубриловић је објаснио да у овом случају говори о локалним заједницама у којима је већинско српско становништво, а да се може замислити какво је стање тамо гдје су Срби заступљени један-два процента или чак у промилима.

„Тамо гдје их је било десетине хиљада данас их је тек неколико стотина“, рекао је Чубриловић.

Он сматра да Изетбеговић и сви други који тако размишљају не мисле добро БиХ за коју је декларативно залажу, а раде нешто сасвим друго, што не води ничему.

„Ова држава нема перспективу и онда не треба да криве неког другог кад има неки радикалнији став“, закључио је Чубриловић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар