Скупштина РС

Чубриловић: Ниједна судска одлука не може да промијенити историју – 9. јануар је Дан Републике Српске

„СИГУРАН САМ ДА ЋЕ СРПСКА И ПОСЛИЈЕ БИЛО КАКВЕ ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА БиХ НАСТАВИТИ ДА СЛАВИ СВОЈ ДАН“
  • Поводом састанка руководства СНСД са делегацијама ПДП и СДС о учешћу у власти на нивоу БиХ, предсједник Народне скупштине РС оцијенио да је то још један покушај да се укрупни политичка сцена и да Српска на том нивоу има један глас: „То би свакако било добро за стабилност политичких прилика у Српској и БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да ниједна судска одлука не може да промијени историјску чињеницу да је 9. јануар Дан Републике Српске.

Чубриловић је рекао новинарима да Уставни суд БиХ ко зна који пут оцјењује историјске чињенице.

„Сигуран сам да ће Српска и послије било какве одлуке суда наставити да слави свој дан“, рекао је Чубриловић поводом најаве да би Уставни суд БиХ требало сутра да разматра захтјев за оцјену уставности члана Закона о Дану Републике Српске према којем се тај дан обиљежава 9. јануара.

Коментаришући првих 100 дана рада Владе Српске, Чубриловић је рекао да је то кратак период да би се дала увјерљива и валидна оцјена.

„Сигурно је да Влада у том периоду није направила неке грешке које би се могле негативно оцијенити“, навео је Чубриловић.

Он је рекао да је јучерашњи састанак руководства СНСД-а са делегацијама ПДП-а и СДС-а о учешћу у власти на нивоу БиХ још један покушај да се укрупни политичка сцена и да Српска на том нивоу има један глас.

„То би свакако било добро за стабилност политичких прилика у Српској и БиХ“, нагласио је Чубриловић.

Он је у вези с тим цитирао ријечи лидера СНСД-а Милорада Додика, који је раније рекао да је направљена репрезентација Српске за преговоре о формирању Савјета министара.

„Окосница те репрезентације је СНСД, који води главну ријеч и једини има капацитет да то уради с обзиром на резултате избора. Штета је што су пропуштени сви законски рокови о формирању Савјета министара“, додао је Чубриловић.

Уставни суд БиХ требало би сутра да разматра захтјев за оцјену уставности члана Закона о Дану Републике Српске, којим је предвиђено да се тај дан обиљежава 9. јануара.

Захтјев су у јануару прошле године поднијели бивши делегати у Вијећу народа из реда бошњачког и хрватског народа.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар