Skupština RS

Čubrilović: Nijedna sudska odluka ne može da promijeniti istoriju – 9. januar je Dan Republike Srpske

„SIGURAN SAM DA ĆE SRPSKA I POSLIJE BILO KAKVE ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH NASTAVITI DA SLAVI SVOJ DAN“
  • Povodom sastanka rukovodstva SNSD sa delegacijama PDP i SDS o učešću u vlasti na nivou BiH, predsjednik Narodne skupštine RS ocijenio da je to još jedan pokušaj da se ukrupni politička scena i da Srpska na tom nivou ima jedan glas: „To bi svakako bilo dobro za stabilnost političkih prilika u Srpskoj i BiH“

PREDSJEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nijedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Čubrilović je rekao novinarima da Ustavni sud BiH ko zna koji put ocjenjuje istorijske činjenice.

„Siguran sam da će Srpska i poslije bilo kakve odluke suda nastaviti da slavi svoj dan“, rekao je Čubrilović povodom najave da bi Ustavni sud BiH trebalo sutra da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske prema kojem se taj dan obilježava 9. januara.

Komentarišući prvih 100 dana rada Vlade Srpske, Čubrilović je rekao da je to kratak period da bi se dala uvjerljiva i validna ocjena.

„Sigurno je da Vlada u tom periodu nije napravila neke greške koje bi se mogle negativno ocijeniti“, naveo je Čubrilović.

On je rekao da je jučerašnji sastanak rukovodstva SNSD-a sa delegacijama PDP-a i SDS-a o učešću u vlasti na nivou BiH još jedan pokušaj da se ukrupni politička scena i da Srpska na tom nivou ima jedan glas.

„To bi svakako bilo dobro za stabilnost političkih prilika u Srpskoj i BiH“, naglasio je Čubrilović.

On je u vezi s tim citirao riječi lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je ranije rekao da je napravljena reprezentacija Srpske za pregovore o formiranju Savjeta ministara.

„Okosnica te reprezentacije je SNSD, koji vodi glavnu riječ i jedini ima kapacitet da to uradi s obzirom na rezultate izbora. Šteta je što su propušteni svi zakonski rokovi o formiranju Savjeta ministara“, dodao je Čubrilović.

Ustavni sud BiH trebalo bi sutra da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da se taj dan obilježava 9. januara.

Zahtjev su u januaru prošle godine podnijeli bivši delegati u Vijeću naroda iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar