Скупштина РС

Чубриловић: Обесхрабрујуће је и тужно што за Добровољачку ни након 27 година нема ни оптужница

НЕМА ПОМИРЕЊА ДОК НЕ БУДУ КАЖЊЕНИ И ЗЛОЧИНЦИ И ЊИХОВИ НАЛОГОДАВЦИ
  • Досадашња пракса рада правосудних институција, нажалост, показује да за њих постоје мало мање и мало више одговорни за злочине и да се посредством оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ, по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је обесхрабрујуће и тужно да 27 година од злочина над невиним војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и даље нема ниједне оптужнице за овај ратни злочин снимљен у готово директном телевизијском преносу.

Чубриловић сматра и да је обесхрабрујуће и тужно то што нико није осуђен за убиства невиних младих војника, који су се мирно повлачили из града уз обећање да им се ништа неће десити, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

„Ни оптужница, ни пресуда нема ни након што је Уставни суд БиХ 17. јануара прошле године прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, војника ЈНА који су убијени 2. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, те наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године у овом предмету“, навео је Чубриловић.

Он је, поводом обиљежавања 27 година од злочина над војницима ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву истакао да више од годину дана јавност нема информације да ли је Тужилаштво поступило по наредби Уставног суда БиХ.

„То је још доказ у низу да се одлуке правосудних институција на нивоу БиХ доносе искључиво на штету Републике Српске и да су само институције Српске те које треба да их извршавају и спроводе, а у противном су суочене са пријетњама и санкцијама“, истиче Чубриловић.

Он сматра да за БиХ нема ни помирења, ни боље будућности док одговорни за ратне злочине и њихови налогодавци не буду кажњени.

„Досадашња пракса рада правосудних институција, нажалост, показује да за њих постоје мало мање и мало више одговорни за злочине и да се посредством оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ, по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни, а Бошњаци амнестирани“, нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је истакао да је јасно да нема помирења без суочавања са почињеним злочинима и кажњавања одговорних.

„Зато је на Суду и Тужилаштву БиХ можда и највећа одговорност за судбину ове земље. До данас они тај испит нису положили“, констатовао је Чубриловић.

У Источном Сарајеву сутра ће бити обиљежено 27 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима.

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца.

Злочин у Добровољачкој улици ни након 27 година није добио судски епилог.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар