Skupština RS

Čubrilović: Republika Srpska ne traži secesiju nego dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma

„SRPSKA IMA PRAVO I NADLEŽNOST DA ŠTITI SVOJ USTAVNI POLOŽAJ“
  • „Većina bošnjačkih političkih aktera u BiH, potpomognuta nekim predstavnicima međunarodne zajednice, nije spremna da se vrati na izvorna dejtonska rješenja i poštuje položaj, ovlaštenja i odgovornosti entiteta u BiH. Zbog toga legitimne vlasti RS nisu imale drugi izbor, nego da o svom statusu obavijeste zemlje koje su potpisinice Dejtonskog mirovnog sporazuma, u ovom slučaju Srbiju, te da o tome razgovaraju sa legalnim i legitimnim predstavnicima te zemlje

PREDSJEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da Srpska ima pravo i ustavnu nadležnost da štiti svoj ustavni položaj, koji je potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, i da o tome informiše sve njegove potpisnike i garante, ali i druge aktere na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Povodom Informacije o položaju i o statusu Republike Srpske u BiH, koju je Vlada usvojila 20. avgusta i dostavila Srbiji, Čubrilović je rekao da je to politički dokument u kojem se analitički i argumentovano ukazuje na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sporazum, tvrdi Čubrilović, krši političko Sarajevo, koje sebe neovlašteno predstavlja kao glas cijele BiH, te pojedini međunarodni predstavnici u BiH.

Informacija predstavlja kontinuitet političkih stavova u Republici Srpskoj koji su utvrđeni u zaključcima Narodne skupštine, posebno onim koji se odnose na Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH i na Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“, naglasio je Čubrilović.

Republika Srpska, napominje Čubrilović, u kontinuitetu ukazuje na derogiranje Ustava BiH, koji je Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, i traži od svih relevantnih političkih subjekata i faktora u zemlji i međunarodnoj zajednici da se to zaustavi i vrati na pozicije izvornog Dejtona.

„Prema tome, Republika Srpska ne traži nikakvu secesiju, nego dosljednu primjenu i sprovođenje normi usvojenih i potpisanih u Dejtonskom mirovnom sporazumu“, poručio je Čubrilović u saopštenju.

Predsjednik Narodne skupštine navodi da su u posljednjih nekoliko godina vidna kršenja odredaba Ustava BiH, posebno u dijelu koji se tiče nadležnosti entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske.

Čubrilović je napomenuo da većina bošnjačkih političkih aktera u BiH, potpomognuta nekim predstavnicima međunarodne zajednice, nije spremna da se vrati na izvorna dejtonska rješenja i poštuje položaj, ovlaštenja i odgovornosti entiteta u BiH.

Zbog toga, tvrdi Čubrilović, legitimne vlasti u Republici Srpskoj nisu imale drugi izbor, nego da o svom statusu obavijeste zemlje koje su potpisinice Dejtonskog mirovnog sporazuma, u ovom slučaju Srbiju, te da o tome razgovaraju sa legalnim i legitimnim predstavnicima te zemlje.

„Primarno što se u Informaciji s pravom ukazuje na dvostruke standarde dijela međunarodne zajednice, koji se ogledaju i najbolje vide u rješavanju statusa Kosova i Metohije, kao dijela Srbije i statusa Republike Srpske, kao ustavno ravnopravnog državotvornog entiteta unutar dejtonske strukture BiH“, istakao je Čubrilović.

On smatra da bi svaki političar i funkcioner iz Republike Srpske trebao dati podršku nastojanju vlasti iz Srpske da razgovara o statusu Republike, ma gdje se ti razgovori odvijali, posebno zbog toga što Republika Srpska za sebe ne traži ništa što već nije sadržano u Ustavu BiH i što je spremna i drugim akterima u BiH garantovati.

„Kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske podržavam stavove sadržane u Informaciji Vlade Republike Srpske i njenu delegaciju koja će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, poručio je Čubrilović.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar