Главно Скупштина РС

Чубриловић: Стално ћемо истицати да је Српска настала прије ратних дешавања у БиХ

„НАРОЧИТО ЗБОГ ОНИХ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕ ПОСТОЈИ“
  • „Програм реформи БиХ ни на који начин не угрожава Резолуцију о војној неутралности. Српска не жели да се приближава ниједној страни, већ да прати пут Србије у вези са чланством у војним савезима. Србија је корак испред нас када је ријеч о сарадњи са НАТО. Зато не треба измишљати приче да је ријеч о издаји или да је тај документ фалсификат. Најважније је да су имплементирани резултати избора из 2018. године и да можемо да кренемо путем развоја“
  • „Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, Чубриловић биће предмет спорења годинама. Српска православна црква је старија од свих држава на овом простору па и Црне Горе. Вјерујем у праведност борбе српског народа у Црној Гори и искрено желим да истраје, а за то има подршку из Српске. Чињенице иду у корист Српске православне цркве и вјерујем да ће она успјети да то докаже“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је потребно стално истицати да је Република Српска настала прије ратних дешавања у БиХ, а посебно ради оних који не желе да постоји.

„Морамо достојанствено обиљежавати Дан Републике, а не смије бити заборављена ни чињеница да су посланици и идејни творци имали визију 9. јануара 1992. године када је настала Република Српска. Овај датум биће забиљежен као историјска чињеница за српски народ, Српску и све њене грађане“, рекао је Чубриловић данас за Радио Републике Српске.

Он је истакао да је у посљедњих неколико година дат посебан значај обиљежавању Дана Републике.

„То је урађено зато што је овај датум често оспораван. Међутим, свима је јасно да је овај датум непобитна историјска чињеница која значи опстанак и равноправност српског народа у БиХ. Наш празник обиљежавамо достојанствено, не вријеђајући никога на овим просторима и сматрам да је становиште Уставног суда БиХ да је Дан Републике Српске неупитан и да га нико у оквиру закона не може оспорити“, додао је Чубриловић.

Према његовом мишљењу, Република Српска је све више присутна у међународним односима, што је веома важно.

„Имамо одличну сарадњу са европским регијама и Русијом. Народна скупштина Републике Српске посебно добру сарадњу има са парламентом Санкт Петербурга који нас доживљава братски и на располагању нам је сва њихова подршка. То се огледа у привреди, здравству, култури, образовању, што је од изузетног значаја за Републику Српску“, навео је Чубриловић.

Он је нагласио да је значајно што Република Српска има јединствен став о важним питањима, који се огледа у одлукама Народне скупштине.

„Таквим ставом може бити извршен политички утицај на представнике Српске у институцијама БиХ и међународним оквирима. Веома је важно што смо донијели одређене закључке и да градимо јединство, компромис и заједништво“, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске у прошлој години на вријеме донијела потребне законе, важне закључке и одлуке.

„Нажалост, било је много злоупотреба Пословника о раду, али упркос томе донијели смо 69 закона, важне закључке и одлуке. Кад све сагледамо и упоредно гледамо са нишм окружењем – ми смо најефикаснија законодавна институција“, рекао је Чубриловић, који очекује да ће измјенама Пославника о раду бити додатно унапријеђен рад Народне скупштине.

Он је поновио да Програм реформи БиХ ни на који начин не угрожава Резолуцију о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

„Морамо бити задовољни јер када се о неком војном документу са нивоа БиХ расправљало у Народној скупштини Српске. То се сада први пут десило. /Српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик је све одлуке приближио Републици Српској и Народној скупштини. Српска се сада пита и Срби се послије овог још више питају. То је оно што /Додик/ жели, да Српска буде одлучујући глас када је ријеч о одлукама на нивоу БиХ“, рекао је Чубриловић.

Он је поновио да Српска не жели да се приближава ниједној страни, већ да прати пут Србије у вези са чланством у војним савезима.

„Србија је корак испред нас када је ријеч о сарадњи са НАТО-ом. Зато не треба измишљати приче да је ријеч о издаји или да је тај документ фалсификат. Најважније је да су имплементирани резултати избора из 2018. године и да можемо да кренемо путем развоја. Морамо створити перспективу грађанима који желе да живе у БиХ. Ово је пут договора и компромиса“, навео је Чубриловић.

Говорећи о документима о Сребреници са којих је скинута ознака тајне, Чубриловић тврди да су они који су Србима судили за ратне злочине и раније имали те податке.

„Ово ће релаксирати наше представнике који раде на преиспитивању одређених догађаја и допринијети да историјске чињенице буду мање искривљене, али не вјерујем да ће посебно допринијети нашим људима који су одговарали и још одговарају за злочине“, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да нове оптужнице, као што је она против предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића, говоре о потпуној бесмислености процеса који се послије рата догађају српском народу јер је присутна жеља да оптуже све редом.

Коментаришући усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, Чубриловић је навео да ће тај закон више бити предмет неслагања, него допринијети ономе што је предлагач закона хтио да уради.

„Биће то предмет спорења годинама. Српска православна црква је старија од свих држава на овом простору па и Црне Горе. Вјерујем у праведност борбе српског народа у Црној Гори и искрено желим да истраје, а за то има подршку из Српске. Чињенице иду у корист Српске православне цркве и вјерујем да ће она успјети да то докаже“, нагласио је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће захваљујући законима који су усвојени у Народној скупштини просјечна плата у Српској прећи 1.000 КМ, те да ће бити повећан стандард становништва, посебно најугроженијег.

„Треба радити на реформи образовања, имамо превише универзитета и многа занимања која не нуде перспективу за запошљавање, а недостаје нам радничких занимања попут мајстора у разним областима“, истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да Влада без проблема извршава своје обавезе, али да јој је неопходно више простора за инвестиције како би то било пренесено и на реални сектор.

„Тиме бисмо задржали квалификовану радну снагу и да људи не размишљају о одласку са ових простора. Вјерујем да ћемо ове године доћи до реализације барем два велика пројекта у области инфраструктуре, а имамо припремљене предуговоре и у области енергетике“, додао је Чубриловић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Чубриловић је оцијенио да је добро што су спроведени изборни резултати и да ће се започети са стабилизацијом укупних прилика.

„Нови сазив Савјета министара ће одмрзнути инвестиционе процесе који касне, јер претходни сазив није сарађивао са ентитетским владама. Имамо довољно разлога за оптимизам и вјерујем да у сарадњи са ентитетским владама може донијети добре ствари“, рекао је Чубриловић.

Говорећи о позицији Демоса, чији је предсједник, Чубриловић је истакао да се странка профилисала на политичкој сцени и да има велики потенцијал.

„Важно је да сачувамо енергију чланства да би она дошла до изражаја на локалним изборима. Ми смо остали на истом путу и то су показали догађаји који су послије услиједили у нашој бившој политичкој опцији. Несмотреност тадашњег предсједника странке је довела до тога да странка доживљава ово што се сада догађа. Ми смо поуздани партнери и међусобно и у коалицији“, закључио је Чубриловић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар