Скупштина РС

Ћулум: Идентификовали смо два момка са снимка са трга који су се срели са Давидом

ПРЕД ЧЛАНОВИМА СКУПШТИНСКОГ АНКЕТНОГ ОДБ ОРА НАСТУПИО И ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ РС
  • „На друштвеним мрежама су се појавиле и пријетње. Писано је свашта, чак и да су момци који су се потукли са Давидом (Драгичевићем) са мном у сродству. Писано је да је један од актера и син мог брата, што никако није тачно јер он живи у Њемачкој… На друштвеним мрежама су прозивали и мог тринаестогодишњег сина…“
  • „Сматрам да су све институције подлегле притиску јавности… Утврдили смо да је дио повреда на Давидовом тијелу из туче испред кафане „Мета“, а све остале повреде утврђује обдуцент“
  • Ћулум је казао да је примио Давора и Сузану, Давидове родитеље, те да му је Давор рекао „Дарко хвала ти на свему што радиш, ја знам да ти немаш везе са презимењацима који се доводе у везу са Давидом“, али и указао да Давор то никад није јавно рекао на тргу испред Боске

АНКЕТНИ одбор, који је формиран ради сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића је, након што је испитан Синиша Кострешевић, начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, почео саслушање и Дарка Ћулума, директора Полиције РС.

Бранислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора казао је да је то четврта изјава коју одбор узима од представника званичних институција.

Нагласио је да би одговори на питања требали бити кратки и концизни.

Бореновић је започео са постављањем питања Ћулуму.

Ћулум је казао да су и начелник полиције (Дарко Илић), министар (Драган Лукач) и он, сви били сагласни да треба одржати прес-конференцију 26. марта јер је јавност била сувише узнемирена.

„На друштвеним мрежама су се чак појавиле и пријетње. Писано је свашта, чак и да су момци који су се потукли са Давидом са мном у сродству. Писано је да је један од актера и син мог брата, што никако није тачно јер он живи у Њемачкој“, рекао је Ћулум и додао да су на друштвеним мрежама прозивали и његовог тринаестогодишњег сина.

„Одговорно тврдим да је полиција испоштовала све наредбе тужиоца и да смо сваку наредбу и радњу спровели до краја“, рекао је Ћулум.

Рекао је да су Тужилаштву поднијели извјештај 28. 3. и у извјештају пише да је Давид Драгичевић страдао на непознат и неутврђен начин.

Истакао је да су смјене у полицијској станици Лауш извршене због пропуста јер у кући у улици Велибора Јањетовића није извршен увиђај.

„Неизлажење на увиђај је правдано тиме што је оштећени измијенио лице мјеста, гледао шта му је отуђено и тако даље, али то није оправдање јер ако је извршилац био у кући морао је оставити трагове“, рекао је Ћулум.

Додао је да овакав притиск јавности никад није забиљежен.

„Сматрам да су све институције подлегле притиску јавности“, рекао је Ћулум и додао да су они утврдили да је дио повреда на Давидовом тијелу из туче испред кафане „Мета“, а све остале повреде утврђује обдуцент.

На питање – да ли на лице мјеста кад се пронађе тијело излази мртвозорник – Ћулум је казао да излази, те ако утврди да има сумњивих повреда то онда јавља Тужилаштву.

На питање Бореновића, да ли мртвозорник на лицу мјеста мора прегледати леш и садржај џепова, Ћулум је одговорио да не зна да ли је то обавезно.

На питање зашто је ангажован полиграфиста из Сарајева, а не полиграфиста МУП-а РС, Ћулум је казао да се понекад ангажују полиграфисти из Србије и Сарајева јер имају више искуства.

На питање Миланка Михајлице да ли је у складу са овлаштењима Министра МУП-а РС да донесе одлуку о скидању Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и препуштање случаја Управи криминалистичке полиције МУП-а РС, Ћулум је казао да је он био на службеном путу, а замјеници болесни, те да је због тог Лукач донио ту одлуку.

Казао је да је Управа за организовани и тешки криминалитет укључена у случај јер они воде истрагу о свим убиствима са непознатим извршиоцем, а на констатацију Михајлице да до данас Драгичевићева смрт није оквалификована, Ћулум је рекао да је било потребно да ова управа изврши анализу оног што је до тада урадила полиција.

На питање Михајлице каква је сарадња са ФБИ-ем, за који је речено да је укључен у случај, Ћулум је рекао да је ФБИ упознат с предметом те да је од њих тражено да се ишчисте снимци надзорних камера, те да му није познато да ли је ФБИ одговорио на захтјев.

На питање колико је ЛСД честа дрога у РС, Ћулум је рекао да је присутна.

Истакао је да је спреман да одговара за све за шта је он као директор полиције одговоран.

Ћулум је казао да је примио Давора и Сузану, Давидове родитеље, те да му је у разговору Давор рекао „Дарко хвала ти на свему што радиш, ја знам да ти немаш везе са презимењацима који се доводе у везу са Давидом“, али Давор то никад није јавно рекао на тргу испред Боске“, казао је Ћулум.

Нагласио је да за 30 година рада није доживио да му неко додјељује епитете, какве је добио сада.

„Шта требам ја сада да урадим? Да ли да трпим и шутим, а да својој породици кажем да се закључа у подрум?“, упитао је Ћулум.

Истакао је да су два момка са снимка са трга, која су се срела са Давидом идентификована, и да ради се о малољетним лицима која нису могла ући у клуб, па су ту сједила.

На питање да ли је Давид био у кући на Лаушу, Ћулум је рекао да ће то утврдити истрага.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Culum-odgovara-pred-Anketnim-odborom/479766

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар