Скупштина РС

Додик, Чубриловић и Вишковић: Девети јануар остаје Дан Републике Српске

ЧУБРИЛОВИЋ: НАРОДНА СКУПШТИНА РС ДАЋЕ НА ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА БиХ АДЕКВАТАН ОДГОВОР
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Ово је озбиљан атак на РС, јер се у протеклом периоду ишло с укидањем химне, грба, па безуспјешно заставе, а остало је укидање имена и Дана Републике

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је бесмислено поново коментарисати политички мотивисане одлуке Уставног суда БиХ које се односе на обиљежавање Дана Републике Српске.

„Српска ће наставити да обиљежава Дан Републике 9. јануара“, поручио је Додик.

Чубриловић: Уставни суд БиХ обесмишљава свој рад ударањем на историјске чињенице

Недељко Чубиловић, предсједник Народне скупштине РС, рекао је да Уставни суд БиХ доносећи овакве одлуке обесмишљава свој рад узимајући себи за право да оцјењује те историјске чињенице, јер 9. јануар је историјска чињеница, није нико тај дан хтио и прогласио га само зато што је 9. јануар, него зато што су се десиле у одређеним околностима одређене чињенице.

„Народна скупштина када добије одлуку суда и види на шта се све она односи… Није то баш онако као што су у први мах пренијели медији, 9. јануар није нестао као датум. Народна скупштина ће наћи адекватан одговор, свакако да ће упутити и свој одговор, поштујући одлуку суда. Одговор према суду биће адекватан“, рекао је Чубриловић.

Додао је да је једно сигурно:

„9. јануар ће се обиљежавати и славити и даље“.

Вишковић: Каква је разлика између 1. марта и 9. јануара – да ли су сви у РС за 1. март?

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је да ће РС наћи начина да „испоштује“ одлуку Уставног Суда БиХ о укидању Дана РС, али да ће РС наставити да прославља 9. јануар.

Вишковић је рекао да је тајминг ове одлуке срачунат с намјером да се поремете одлуке и послови у интересу грађана БиХ, а да ћемо се умјесто тога наредних мјесеци бавити политизацијом.

„Изгледа да сада треба да се забављамо овим стварима пар мјесеци а не да рјешавамо питања у интересу свих грађана БиХ. Изгледа је једино РС стало до БиХ а сви они који се заклињу у БиХ чине све да те БиХ нестане“, рекао је Вишковић.

Оцијенио је да ова одлука није правна него политичка и да је у женевским и њујоршким принципима који су претходили формирању Уставног суда БиХ било признато право постојања РС.

„Уставни суд се у овој одлуци позива на чланове Устава о дискриминацији и слободи избора, а кад се покрене апелација за 1. март онда је то легалан датум. Каква је разлика између 1. марта и 9. јануара? Да ли су сви у РС били за 1. март? Ми не признајемо тај датум али не оспоравамо другима да га славе“, рекао је Вишковић, и додао да се ради о двоструким аршинима Суда у којем се одлуке доносе прегласавањем од стране странаца.

Нагласио је да је ово озбиљан атак на РС, јер се у протеклом периоду ишло с укидањем химне, грба, па безуспјешно заставе, а да је остало укидање имена и Дана Републике.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар