Скупштина РС

Додик: Меморандум о сарадњи са САД поводом путничких података штетан је по интересе РС

НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ПРЕДОЧИО ДА ГА ТРЕБА ОДБИТИ И ЗАТО ШТО НИЈЕ У СКЛАДУ СА УСТАВОМ БиХ
  • Република Српска нема ниједан разлог да се двоуми у вези са тим јер оно што је мимо Устава и мимо интереса и надлежности институција Републике Српске не може да буде прихваћено таман на другој страни биле САД и све друге земље заједно
  • „Мигранти су проблем који је произвела Европска унија олако обећавајући уточиште. И даље не пристајемо да у Српској постоје центри за мигранте, а тражили су три – у Залужанима код Бањалуке, у Бијељини и Трнову. Мигранте треба без оклијевања депортовати у земље из којих су дошли“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је одлука о одобравању и закључивању Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација веома штетна по интересе Републике Српске и није у складу са Уставом БиХ.

Истакао је да се Меморандумом задире у уставно – правни поредак и покушава скрнавити уставна надлежност Српске те да је њиме угрожен интерес Републике Српске.

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици, на захтјев Додика размотрити и изјаснити се о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске о проглашењу одлука Предсједништва БиХ, усвојених без консензуса на сједници 22. јула, веома штетним по виталне интересе Српске.

Ријеч је о три одлуке Предсједништва БиХ, које су донесене прегласавањем српског члана Предсједништва – Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашње безбједности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлука о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености PIRLS 2021 и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика (PISA) 2021.

– Овај меморандум искључује било какву могућност да по овим питањима буде ангажована полиција Републике Српске и друге агенције на простору Републике Српске и то је кључни разлог зашто сам сматрао да не треба дозволити да овај Меморандум добије подршку – истакао је Додик обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Додик је рекао да Меморандум садржи низ материјалних повреда и да нису уважена мишљења Владе, институција Републике Српске нити представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

– Неколико пута смо разматрали ово питање, чак је и Предсједништво БиХ, сматрајући да није све у складу са постојећом уставно-правном структуром, неколико пута враћало овај документ на дораду, тражећи од надлежних институција из БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и кантона да доставе своја мишљења о томе – подсјетио је Додик.

Он је рекао да то никада није до краја спроведено, као ни овај пут када нису достављена на тражење Предсједништва БиХ мишљења надлежних институција, „него су покушали збрзати у настојању да се управо произведе ова ситуација“.

– Вјерујем да ово нема никакве везе са суштином одлучивања на нивоу БиХ, него има везе са политичким препуцавањем што је подразумијевало да се наводно супротставимо САД у погледу неприхватања оваквог меморандума – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да Република Српска нема ниједан разлог и потребе да се двоуми у вези са тим, истичући да оно што је мимо Устава и мимо интереса и надлежности институција Републике Српске не може да буде прихваћено „таман на другој страни биле САД и све друге земље заједно“.

– У овом погледу тражим подршку Народне скупштине да одбаци ову одлуку о одобравању Меморандума јер сматрам да она није у складу са Уставом, не обезбјеђује адекватно мјесто институција Републике Српске у спровођењу закона и овог Меморандума – истакао је Додик.

Он је рекао да је Меморандум неспроводив на нивоу БиХ, имајући у виду да Министарство безбједности нема никаквих формалних разлога нити овлаштења да спроводи овакав споразум и да је одговорност дислоцирана из неких других полицијских агенција које раде на овим питањима.

– Само примитиван приступ би ишао из ФБиХ да се то објашњава како је Република Српска против борбе против тероризма и организованог криминала јер то није тачно – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је на сва три питања за која је тражио подршку Народне скупштине Републике Српске угрожен интерес Републике Српске, имајући у виду да се задире у уставно-правни поредак и покушава дислоцирати одговорност везано за поједина питања.

„Мигранте треба депортовати у земље из којих су дошли“

Милорад Додик истакао је да Република Српска има најјаснију политику о мигрантима чији је кључни став да се мигранти без оклијавања депортују у земље из којих долазе.

– Сматрамо да су мигранти проблем који је произвела Европска унија олако обећавајући уточиште, након чега је прекинула комуникацију у вези са доласком миграната, због чега се они сада једино могу „паркирати“ у БиХ и наводно чекају да пређу у ЕУ, а до тада се овдје у БиХ размјештају – констатовао је Додик.

Он је подсјетио да је власт Републике Српске одбила раније донесене одлуке Савјета министара да на простору Српске буду формирана три центра за смјештај миграната, и то у Залужанима код Бањалуке, у Бијељини и Трнову.

Додик је напоменуо да су тада поручили да нигдје у Републици Српској неће бити прављени центри за мигранте и да Српска не жели њихово окупљање на својој територији.

– Успјешно смо се носили све ово вријеме, уз неке мале инциденте које смо имали. Без обзира на понуђену помоћ и новчана средства неких европских субјеката, одбили смо да на простору Српске формирамо центре – рекао је Додик.

Он је додао да је ФБиХ одлучила да прави центре за мигранте, те поновио да је Српска против њиховог присуства на својој територији.

– Против смо извођења војске на границу са Србијом јер то има низ реперкусија. Сматрамо да треба појачати активности Граничне полиције, полиције Српске и осталих полиција у БиХ, да постоји заједничка способност да се на то реагује – истакао је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме у БиХ највише миграната, више од двије хиљаде, дошло из Бангладеша, што нема везе са причом о Сирији.

– Наш кључни став јесте да се мигранти без оклијавања депортују у земље из којих долазе – закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар