Skupština RS

Dodik: Napravili smo dobar posao za Srpsku – više se ne prejudicira članstvo BiH u NATO

POSLANICI OPOZICIJE POKUŠAVAL IDA OMETU NASTUP SRPSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH
  • Tvrdili da dokument koji je Dodik dostavio Skupštini ne odgovara originalu na engleskom koji je poslan u Brisel u sjedište NATO
  • Milorad DODIK je nastavio izlaganje i rekao da je i tekst na engleskom već na stranici Predsjedništva BiH i da se i to može pogledati,  da je dostavio prevod na srpski dokumenta koji je upućen u NATO, te da će poslanici moći ostvariti uvid u sve relevantne dokumente
  • Potom je naglasio: „Ovo je rezultat ozbiljnog napora kako bismo došli do dokumenta koji je konzistentan a koji ne prejudicira članstvo. To su ključne riječi i volio bih da to upamtite i vi i javnost… Ne radi ni o kakvoj podvali ili izdaji, ali se o izdaji može razgovarati jer su neki poslanici unijeli zastave NATO i time ga promovišu. Bilo bi dobro da se malo konsolidujete!

POSEBNA sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Programu reformi BiH počela je burno nakon što su predstavnici opozicije počeli da tvrde da dokument koji je Milorad Dodik dostavio Skupštini ne odgovara originalu na engleskom koji je poslan u Brisel u sjedište NATO.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba SDS-a i Nebojša Vukanović, član poslaničkog kluba SDS-a, nastavili su da govore tokom Dodikovog obraćanja narodnim poslanicima, u kojem je počeo obrazlaganje svog prijedloga da skupština prihvati ovaj dokument.

Opozicioni poslanici su zviždali i ometali Dodikov govor uzvicima“podvala“, „prevarili ste narod“, „izdaja“ i „nećemo u NATO“.

U nekoliko navrata čulo se i kako traže da im se dozvoli pauza.

Dodik je rekao da je dostavio prevod na srpski dokumenta koji je upućen u NATO, te da će poslanici moći ostvariti uvid u sve relevantne dokumente.

„Ovo je rezultat ozbiljnog napora kako bismo došli do dokumenta koji je konzistentan a koji ne prejudicira članstvo. To su ključne riječi i volio bih da to upamtite i vi i javnost“, rekao je Dodik.

Opozicija tokom Dodikovog izlaganja traži povredu poslovnika, a počeli su i da lupaju po klupama.

Uprkos tome, Dodik je nastavio izlaganje i rekao da je i tekst na engleskom već na stranici Predsjedništva BiH, i da se i to može pogledati.

„Ja razumijem da je ovo demokratija i poštujem njihov stav. Poštujem i činjenicu da nisu glasali o vojnoj neutralnosti, kao što poštujem činjenicu da su usvojili Akcioni plan od 156 strana u kojem je bio dio i o reformi policije“, rekao je Dodik.

Rekao je da je opozicija dok je bila na vlasti u Sarajevu počinila nacionalnu izdaju i pozvao opoziciju „da nastave da lupaju“.

Dodao je da opozicija nije poštovala rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, i da je poslao pismo tadašnjem srpskom članu Predsjedništva koji mu je odgovorio, kako tvrdi, da Dodik to nije razumio.

Dodik je istakao da se ne radi ni o kakvoj podvali ili izdaji, ali da se o izdaji može razgovarati uz opasku da su neki poslanici unijeli zastave NATO i da ga time promovišu.

„Bilo bi dobro da se malo konsolidujete“, rekao je Dodik.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, izrekao je opomenu Drašku Stanivukoviću.

Dodik je istakao da vjeruje da je napravljen dobar posao za Republiku Srpsku jer sada BiH ne prejudicira članstvo u NATO, čime je Srpska, kako je istakao, ostala dosljedna vojnoj neutralnosti RS.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar