Скупштина РС

Додик: Тражим да буде кривично дјело непоштовање одлука НС РС од стране српских представника у Сарајеву

ОПОЗИЦИЈА ОДБАЦИЛА И ДРУГУ ПОНУДУ ЛИДЕРА СНСД ДА УГРАДИ СВОЈЕ СТАВОВЕ У ОДЛУКЕ СКУПШТИНЕ
  • Милорад ДОДИК замолио СДС и ПДП да одустану од измјена Пословника о раду парламента БиХ упозоривши их даће то ићи на штету Републике Српске, а да ће српски народ биће мајоризован и прегласаван
  • Потом је – када је постало јасно да СДС и ПДП ни то не прихватају – рекао: „Тражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намјера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измјене Кривичног закона РС и да свако кршење ставова Скупштине буде кривично дјело
  • Предложио је и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлаштењима и да неће бити објављиване у Службеном гласнику РС

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно одговорити на стална кршења Дејтонског споразума, одбацити бонска овлаштења и навести да је то незаконито, те понудио опозицији да избаци све што јој не одговара у Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на Српску и напише шта мисли да је потребно.

„Клуб посланика СНСД-а не жели да повуче ту информацију, али све што опозиција мисли да је нетачно нека избаци из документа и допише шта мисли и то је моја још једна понуда јер сте претходну одбацили. Ако то нећете, онда ћемо говорити о некој другој аргументацији која је јасна“, рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је СДС био владајућа партија када је Народна скупштина Републике Српске донијела резолуцију да се иде у евроатлантске интеграције.

„Најгоре за нас је да шутимо, а све ово вријеме у Сарајеву су ме питали шта ће урадити Народна скупштина Републике Српске. Нигдје нисам рекао да треба донијети одлуку о независности, већ сам рекао колико је важан овај парламент и тек би се видјело када би била изгласана оваква врста одлуке – читав свијет би се према томе окренуо“, додао је Додик.

Он је замолио СДС и ПДП да одустану од измјена Пословника о раду парламента БиХ јер ће то ићи на штету Републике Српске, а српски народ биће мајоризован и прегласаван.

„Под плаштом бриге за народ ви сада кажете да је потребно промијенити Пословник о раду што је веома опасно. Тражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намјера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измјене Кривичног закона Републике Српске и да свако кршење ставова Скупштине буде кривично дјело. Предлажем и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлаштењима и да их нећемо објављивати у Службеном гласнику“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, свака повреда позиције Републике Српске подразумијева да њени представници у органима БиХ зауставе рад.

„Предлажем да усвојимо Информацију, са задатком да је Народна скупштина преведе и достави на све свјетске адресе и посланицима Европског парламента, конгресменима, званичницима Русије, Србије, Аустрије. Важно је да у овоме учествујете као опозиција, а ми ћемо то свакако урадити и без вас“, рекао је Додик.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић поновио је да наведена информација мора бити одбачена и да заједнички тимови формулишу закључке које би Народна скупштина усвојила.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић упитала је зашто сви посланици ДНС-а не присуствују посебној сједници, јер је та странка предлагач материјала?

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар