Skupština RS

Dodik: Tražim da bude krivično djelo nepoštovanje odluka NS RS od strane srpskih predstavnika u Sarajevu

OPOZICIJA ODBACILA I DRUGU PONUDU LIDERA SNSD DA UGRADI SVOJE STAVOVE U ODLUKE SKUPŠTINE
  • Milorad DODIK zamolio SDS i PDP da odustanu od izmjena Poslovnika o radu parlamenta BiH upozorivši ih daće to ići na štetu Republike Srpske, a da će srpski narod biće majorizovan i preglasavan
  • Potom je – kada je postalo jasno da SDS i PDP ni to ne prihvataju – rekao: „Tražim od Narodne skupštine da donese zaključak da je ovakva namjera štetna za Republiku Srpsku i predlažem da usvoji izmjene Krivičnog zakona RS i da svako kršenje stavova Skupštine bude krivično djelo
  • Predložio je i da se zaključi da se više neće prihvatati odluke visokog predstavnika bazirane na bonskim ovlaštenjima i da neće biti objavljivane u Službenom glasniku RS

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je neophodno odgovoriti na stalna kršenja Dejtonskog sporazuma, odbaciti bonska ovlaštenja i navesti da je to nezakonito, te ponudio opoziciji da izbaci sve što joj ne odgovara u Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na Srpsku i napiše šta misli da je potrebno.

„Klub poslanika SNSD-a ne želi da povuče tu informaciju, ali sve što opozicija misli da je netačno neka izbaci iz dokumenta i dopiše šta misli i to je moja još jedna ponuda jer ste prethodnu odbacili. Ako to nećete, onda ćemo govoriti o nekoj drugoj argumentaciji koja je jasna“, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je SDS bio vladajuća partija kada je Narodna skupština Republike Srpske donijela rezoluciju da se ide u evroatlantske integracije.

„Najgore za nas je da šutimo, a sve ovo vrijeme u Sarajevu su me pitali šta će uraditi Narodna skupština Republike Srpske. Nigdje nisam rekao da treba donijeti odluku o nezavisnosti, već sam rekao koliko je važan ovaj parlament i tek bi se vidjelo kada bi bila izglasana ovakva vrsta odluke – čitav svijet bi se prema tome okrenuo“, dodao je Dodik.

On je zamolio SDS i PDP da odustanu od izmjena Poslovnika o radu parlamenta BiH jer će to ići na štetu Republike Srpske, a srpski narod biće majorizovan i preglasavan.

„Pod plaštom brige za narod vi sada kažete da je potrebno promijeniti Poslovnik o radu što je veoma opasno. Tražim od Narodne skupštine da donese zaključak da je ovakva namjera štetna za Republiku Srpsku i predlažem da usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske i da svako kršenje stavova Skupštine bude krivično djelo. Predlažem i da se zaključi da se više neće prihvatati odluke visokog predstavnika bazirane na bonskim ovlaštenjima i da ih nećemo objavljivati u Službenom glasniku“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svaka povreda pozicije Republike Srpske podrazumijeva da njeni predstavnici u organima BiH zaustave rad.

„Predlažem da usvojimo Informaciju, sa zadatkom da je Narodna skupština prevede i dostavi na sve svjetske adrese i poslanicima Evropskog parlamenta, kongresmenima, zvaničnicima Rusije, Srbije, Austrije. Važno je da u ovome učestvujete kao opozicija, a mi ćemo to svakako uraditi i bez vas“, rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ponovio je da navedena informacija mora biti odbačena i da zajednički timovi formulišu zaključke koje bi Narodna skupština usvojila.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević upitala je zašto svi poslanici DNS-a ne prisustvuju posebnoj sjednici, jer je ta stranka predlagač materijala?

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar