Скупштина РС

Илић: Не знамо да ли је у питању самоубиство, задес или убиство, још нема индиција кривичног дјела

НАЧЕЛНИК УПРАВЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ И ТЕШКИ КРИМИНАЛ ДАРКО ИЛИЋ ПРЕД АНКЕТНИМ ОДБОРОМ
  • На питање Бранислава Бореновића, предсједника Анкетног одбора, како је Давид Драгичевић изгубио живот с обзиром да недостаје кључни моменат – пар метара прије него се Давид нашао у Црквеној који су кључни – Илић је одговорио да су надзорне камере утврдиле да се Давид креће према Црквеној, а да му се сигнал гаси у 03:50 часова
  • Дарко ИЛИЋ: „Одговорно тврдим да није било пропуста у случају Давида Драгичевића. Слажем се да је у неком случају све сумњиво, али је друга ствар да ли за ту сумњу постоји основ. Никад се није десило да мене или неког од мојих сарадника неко назива саучесником, убицом или криминалцем јер стојим иза свега што радим и на то стављам свој потпис“

ПРЕД Анкетним одбором Народне скупштине РС, који је формиран због додатног сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића, саслушан је и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Дарко Илић.

„Прије него смо ми преузели случај, њиме се бавила Полицијска управа Бањалука, главни инспектор и још један инспектор Управе за организовани и тешки криминалитет“, рекао је Илић.

Нагласио је да су прес-конференцију организовали због великог притиска јавности.

„Позвао сам Карана на конференцију јер нисам имао обдукциони налаз, а било би непрофесионално да ја причам о томе. А што се тиче тужиоца, ја се не сјећам да је икад тужилац присуствовао конференцији. Никад нико није вршио притисак на мене, ниједан орган. На састанку је директор Полиције донио одлуку да ми преузмемо случај“, рекао је Илић.

На констатацију Недељка Гламочака, члана Анкетног одбора, да је Илић рекао да се ради о задесној смрти – он је казао да то није тач но и да је он рекао да се највјероватније ради о задесној смрти јер нема индиција кривичног дјела.

На питање да ли је снимак донијела мајка, Илић је рекао да јесте и да је она казала да је то највјероватније њен син.

„Прије него што је тијело нађено вршили смо полиграфисања, испитали преко 50 особа, изузели снимке надзорних камера. Токсиколошки налаз који је узет није битан. Сматрам да присуство опојних дрога у овом случају није битно, када је у питању смрт Давида. Реобдукција по мом мишљењу није била уопште потребна, али је министар здравља позвао другог доктора да би извршио реобдукцију, вјероватно да би изашао у сусрет породици и под притиском јавности“, рекао је Илић.

Илић је рекао да је одлуку да се Давидово тијело одвезе по проналаску на Градско гробље донио поступајући тужилац који води увиђај и да се обдукција обично ради други дан.

На питање зашто се појавио на конференцији ако је изузета могућност кривичног дјела, Илић је рекао да је то због притиска јавности и „ружних“ коментара у јавности.

Казао је да је урађено све по питању Филипа Ћулума и да га ни на који начин нису довели у везу са случајем смрти Давида Драгичевића.

На питање да ли познаје лично Филипа Ћулума, рекао је да њега не познаје лично јер је пуно млађи, али да познаје чланове његове уже породице јер су живјели у његовој непосредној близини.

„Немам никакав ни лични ни професионални разлог да било шта кријем и због тог одговарам и на лична питања кога познајем, а кога не. Моја жеља је била да на пресу који је одржан, јавност покушамо упознати са оним што је дотад утврђено“, рекао је Илић.

На питање Бранислава Бореновића, предсједника Анкетног одбора, како је Давид Драгичевић изгубио живот с обзиром да недостаје кључни моменат тих пар метара прије него се Давид нашао у Црквеној који су кључни, Илић је одговорио да су надзорне камере утврдиле да се Давид креће према Црквеној, те да му се сигнал гаси у 03:50 часова.

„Ми не знамо да ли је у питању самоубиство, задес или убиство и како се он нашао у води, али знамо да за сада нема индиција кривичног дјела“, одговорио је Илић.

„Одговорно тврдим да није било пропуста у случају Давида Драгичевића. Ја се слажем да је у неком случају све сумњиво, али је друга ствар да ли за ту сумњу постоји основ. Док смо ми били на предмету имали смо одличну сарадњу са тужилаштвом. Никад се није десило да мене или неког о мојих сарадника неко назива саучесником, убицом или криминалцем јер стојим иза свега што радим и на то стављам свој потпис“, рекао је Илић.

„Тужилаштву смо доставили извјештај 28. 03. и уз извјештај 151 прилог, а у извјештају пише да је смрт настала на неутврђен начин. Неспорно је утврђено да су Давидове заживотне повреде настале у тучи која се десила испред угоститељског објекта ‘Мета’. На снимку НЛБ банке у згради Екватора се тачно види да је у питању Давид. На предметима који су пронађени у џепу је неспорно утврђено да они потичу из те куће“, додао је Илић.

Илић казао да су све институције подлегле притиску јавности.

„Мени је жао што не постоји кривично дјело клевете и увреде и што се у нашој држави може јавно вријеђати и називати неког криминалцем, а да за то не одговарате“, рекао је Илић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Pocelo-saslusanje-Darka-Ilica-pred-Anketnim-odborom/479122

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар