Скупштина РС

Каран: Извукао сам максимум – ниједан орган није вршио притисак на мене

АНКЕТНИ ОДБОР О „СЛУЧАЈУ ДРАГИЧЕВИЋ“ РАЗГОВАРАО СА ДИРЕКТОРОМ ЗАВОДА ЗА СУДСКУ МЕДИЦИНУ
  • „Урадио сам само прелиминарну токсиколошку анализу која нема доказну снагу… Резултати треба да иду на конфирмациону анализу“
  • Говорећи о повредама покојног Давида Драгичевића, Жељко КАРАН рекао да је он имао двије врсте повреда на кољенима – заживотне и постморталне

АНКЕТНИ одбор, који је формиран због додатног сагледавања чињеница о смрти Давида Драгичевића, почео је саслушања како би се утврдило да ли је било пропуста током истраге о смрти младог Бањалучанина.

Пред анкетним одбором први је био саслушан директор Завода за судску медицину Жељко Каран.

Бореновић је замолио Карана да на питања одговара кратко.

„Прес конференција о смрти Давида Драгичевића је прва на којој сам присуствовао а позвао ме је (начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Дарко) Илић 20-ак минута пред почетак“, рекао је Каран.

Додао је да је урадио само прелиминарну токсиколошку анализу која нема доказну снагу, те нагласио да резултати треба да иду на конфирмациону анализу.

„Тврдим да сам из овог случаја извукао теоријски максимум и да ниједан орган није вршио притисак на мене“, рекао је Каран.

Он је рекао да је крим-инспектор који је присуствовао обдукцији сликао чакију која је нађена у Давидовим џеповима и послао неком на вибер.

„Питао је да ли је то чакија из крађе, и тај неко му је потврдио да јесте. Зато се наводи у записнику ‘кључеви из случаја'“, рекао је Каран одговарајући на питање зашто у обдукционом записнику за пронађене кључеве пише „кључеви из случаја“.

Говорећи о повредама покојног Давида Драгичевића, Каран је рекао да је он имао двије врсте повреда на кољенима – заживотне и постморталне.

„Дана када је била конференција за штампу, тада сам сачињавао записник. Није био коначан, на конференцији сам дао оквирне податке“, рекао је Каран.

„Изјава ‘није никако’ која се често помиње је извађена и контекста. ‘Није никако’ сам рекао јер је неко питао како је смрт оквалификована јер што се мене тиче није оквалификована никако јер ја не знам како је он доспио у воду“, рекао је Каран.

Он је додао да је „прича са вађењем и анализирањем воде из плућа безвезна и за ЦСИ“.

„Црквена има толико промјењив хемијски састав да је тотално бесмислено спомињати било какву хемијску анализу воде из плућа“, рекао је Каран пред Анкетним одбором.

Каран је додао да нигдје није записао каква је Давидова смрт.

„Шта је утврдила полицијска истрага то ја не знам“, рекао је он.

Након Карана, Анкетни одбор требало би да саслуша начелника Управе Министарства унутрашњих послова за организовани и тешки криминалитет Дарка Илића.

„Два члана која ће учествовати испред групе ‘Правда за Давида’ су Борислав Радовановић и Љиљана Тешановић“, рекао је Борислав Бореновић, предсједник Анкетног одбора.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Karan-pred-Anketnim-odborom-U-slucaju-Dragicevic-niko-nije-vrsio-pritisak-na-mene/479098

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар