Скупштина РС

Лукач: Још једном ће бити испитан Слободан Васковић јер тврди да зна ко су убице Давида Драгичевића

ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ СМРТИ ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА
  • Давор ДРАГИЧЕВИЋ: Давид је 18. марта у био у центру града, те је пред очима многобројних свједока и камера које покривају центар, отет од стране криманалаца који су овај злочин унапријед припремали. Према свједочењима очевидаца, могуће је да је прво брутално претучен од стране 15-20 особа, одвучен са паркинга Металске школе, али то тек треба истражити. Данима је мучен… Знам главне саучеснике, то су на првом мјесту Драган Лукач, Дарко Ћулум, Дарко Илић, тужилац Далибор Врећо. Они су извршили незаконитости
  • Министар унутрашњих послова Драган ЛУКАЧ: Одбијам све и једну ставку коју је изнио Давор Драгичевић јер је све лаж… Све ово што смо чули за мене није изненађење јер је ово добро приређен перформанс који иде према мени лично, према Тужилаштву, а све без иједног доказа. Слободан Васковић усмјерава Давора Драгичевића, као и још неки из политичког живота, одговорно тврдим…
  • Тужилац ЛЕПИР: Тужилаштво тимски интензивно ради на утврђивању стварних околности око овог случаја. Гарантујем да ћемо све учинити и чинимо да све провјеримо, да дођемо до праве истине. Вјерујте ми да радимо тимски, у сарадњи са инспекторима и да ћемо, кад дође вријеме, послагати све редом

ЈАВНО тврдим да је мој син мучен и брутално убијен, рекао је Давор Драгичевић, отац настрадалог Давида Драгичевића, током обраћања на посебној сједници у Народној скупштини РС.

„Захваљујем се што сте ми омогућили да се овдје борим за правду за монструозно убиство мог сина Давида Драгичевића. Мене лично нека слободно хапсе Драган Лукач, Дарко Ћулум, Дарко Илић, али да не помишљају да дирају неког од моје породице или неког од чланова групе ‘Правда за Давида'“, рекао је Драгичевић у уводу свог излагања.

Он је рекао да није члан ниједне партије, и да неће бити.

„Јавно тврдим да је мој син мучен и убијен. Ово тврдим са свим доказима и сазнањима које сам прикупио. Ево стравичне истине с којом смо се мајка Сузана и ја морали суочити. Надам се да више никад ниједан родитељ неће изгубити своје дијете“, рекао је Драгичевић.

„Давид је 18. марта у био у центру града, те је пред очима многобројних свједока и камера које покривају центар, отет од стране криманалаца који су овај злочин унапријед припремали. На то указује снимак испред платоа Боске. Отмичари у 2:40 сати гасе телефон. Тај доказ смо ми прикупили, МУП РС је наше доказе злоупотријебио“, казао је Драгичевић.

Рекао је да је његов син претучен на паркингу Металске школе, те да је то тек био почетак његове агоније.

„Према свједочењима очевидаца, могуће је да је прво брутално претучен од стране 15-20 особа, одвучен са паркинга Металске школе, али то тек треба истражити. Да ли је полиција ту извршила увиђај, зашто није, немогуће је да 15-20 особа премлати неког и да ту не остане никакав траг крви. То је тек почетак вишедневне агоније мог сина. Данима је мучен, постоје низ доказа, о томе свједоче тешке заживотне повреде“, истакао је Драгичевић током свог обраћања.

Изнио је и детаље Давидових повреда, те навео да су у његовог сина уношена наркотичка средства, додајући да снимак испред „Боске“ показује да у то вријеме није под утицајем опијата

„Давид Драгичевић је брутално убијен, мом дјетету је избијена вилица, нема ниједног дијела тијела на којем није ударан. Кад проанализирамо токсиколошки налаз, у којем се наводи да су у Давидовом тијелу пронођена наркотичка средства, отмичари су му давали та средства да што више буде свјестан, да његова агонија буде што дужа. Мој Давид није био ни под каквим утицајем наркотика нити опијата. Откуд ЛСД у Бањалуци?“, упитао је Драгичевић

Рекао је да је његов Давид на скуповима тражио правду за друге смртно страдале младиће и на крају, како је рекао, и сам је постао жртва.

„Знам главне саучеснике, то су на првом мјесту Драган Лукач, Дарко Ћулум, Дарко Илић, тужилац Далибор Врећо. Они су извршили незаконитости. Никад у судској пракси таква конференција за медије није одржана. Тврдили су да се моје дијете утопило, да је у питању задесна смрт, без елеманата кривичног дјела, а одлично су знали за повреде, за десетине великих хематома, а нарочито на глави. Да ли има кривичног дјела? Има! Нису чекали да то каже тужилаштво које је једино надлежно за квалификовање кривичног дјела“, нагласио је Давор Драгичевић.

Позвао је све надлежне да докажу да је Давид био наркоман и лопов.

„Докажите то. Ако докажете, одмах идем на Трг да се убијем. Давид није починио ту крађу и питам како је могуће да су код њега нађени ти предмети. Јатаци су били у мојој кући и све подметнули. Давид Драгичевић је спуштен у Црквену. Тражим само истину и правду, ко је све умијешан у убиство Давида Драгичевића“, рекао је Давидов отац.

На крају свог излагања, Драгичевић је позвао посланике да се изјасне поводом овог случаја, односно да кажу – да ли је било самоубиство или убиство, и да дају рок Тужилаштву да се предмет привреде крају, да може отићи на Давидов гроб.

Лукач: Нисам желио да подносим кривичну пријаву, али ће то након свега овога учинити

Драган Лукач, министар унутрашњих послова обратио се посланицима након говора Давора Драгичевића током посебне сједнице Народне скупштине РС и рекао да одбија све и једну наведену ставку која је изнесена.

„Све ово што смо чули за мене није изненађење јер је ово добро приређен перформанс који иде према мени лично, према Тужилаштву, а све без иједног доказа“, рекао је Лукач, те додао да нико нема право да оптужује другог без ваљаних доказа.

„По први пут смо овако нешто видјели у Републици Српској. Одбијам све и једну ставку коју је изнио Давор Драгичевић јер је све лаж“, рекао је Лукач.

Лукач је саопштио да без обзира на све оптужбе није желио да подноси кривичну пријаву, али да ће након овога што је данас изнесено у Народној скупштини РС то урадити.

Лукач је додао да је и он стварао ово државу, да је борац прве категорије, те да и он има дјецу и да ће се наћи очи у очи са сваким ко износи овакве оптужбе.

„Свима који износе овакве ствари без доказа поручујем да ћемо се наћи на суду и срести очи у очи“, рекао је Лукач пред посланицима..

У РС постоје институције којима је посао да утврде шта се десило.

Лукач се у свом обраћању осврнуо и на блогера Слободана Васковића, за којег је рекао да усмјерава Драгичевића.

„Слободан Васковић усмјерава Давора Драгичевића као и још неки из политичког живота и то одговорно тврдим“, рекао је Лукач, те додао да ће Тужилаштво још једном испитати Васковића, с обзиром да он тврди да зна ко су убице Давида Драгичевића, те напоменуо да је ноторна чињеница да је сваки грађанин дужан да пријави кривично дјело и учеснике уколико му је то познато.

Драган Лукач је поновио да је након проналаска Давида Драгичевића посјетио породицу као човјек и пружио им подршку, те је потом прешао на читање обдукционог налаза.

Лепир: Добио сам мејл `бићете убијени`, а онда и моја два замјеника и два тужиоца

Желимир Лепир, главни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци, обратио се данас током посебне сједнице Народне скупштине РС гдје је изнио чињенице у вези смрти Давида Драгичевића које су Тужилаштву до овог тренутка познате.

Рекао је да је јавност обавјештавао у границама могућности, колико то истрага дозвољава.

Он је рекао да се прикупљени полицијски докази провјеравају и да се ради тимски, како у Тужилаштву, тако и у сарадњи са полицијом.

Лепир је казао да је након проналска тијела Давида Драгичевића, тужилац изашла на мјесто догађаја те наредила обдукцију коју је урадио доктор Жељко Каран.

„Полицијски радници су вршили претраге терена, снимак кретања настрадалог снимљено камерама, провјеравали туче, свједоке, алибије. У том периоду морао сам одлучити који ће тужилац водити тај предмет. Одлучио сам да то буде Далибор Врећо, коме сам старјешина пет година. То је искусан, интелигентан и млад човјек“, рекао је Лепир.

Каже да је тада процијенио да у овом случају треба много истраживања.

„Након што сам одредио два тужиоца да надзиру истрагу, почели смо тимски радити. Ишли смо у Рајфајзен банку, ишли у кућу на Лаушу. Отац дјечака (Давор Драгичевић) тражио је да се из истраге искључи Дарко Илић, а други пут је тражио да се искључи Далибор Врећо. Одбио сам тај захтјев“, рекао је Лепир.

Лепир је навео да је извршена реконструкција догађаја у кући Рађена на Лаушу.

„Ми смо извршили реконструкцију догађаја у кући Рађена докле смо могли да пратимо кретање лица. Читав дан смо то радили. Не могу вам рећи резултате тога, али ћемо још радити на томе“, казао је Лепир.

Он је овом приликом поменуо и пријетићи мејл који је добио.

„Када ми је достављен извјештај, добио сам мејл ‘Бићете убијени’, исти мејл је добио Тегелтија Милан из Сарајева. А онда су још моја два замјеника добила такав мејл, и још два тужиоца. Али нисам могао довести то у вези са овим предметом“, нагласио је тужилац.

Истакао је да Тужилаштво тимски интензивно ради на утврђивању стварних околности око овог случаја.

„Ја вам гарантујем да ћемо све учинити и чинимо да све провјеримо, да дођемо до праве истине. Вјерујте ми да радимо тимски, у сарадњи са инспекторима и да ћемо, кад дође вријеме, послагати све редом“, закључио је Лепир.

(Независне новине)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар