Скупштина РС

Матвијенко: Огромну заслугу за односе Републике Српске и Русије има Милорад Додик

ЗАХВАЛИЛА СЕ НА ОРДЕНУ РС НА ОГРЛИЦИ И ОБЕЋАЛА: „ОВО ОДЛИКОВАЊЕ ЋУ ОДРАДИТИ“
  • Предсједница горњег дома руског парламента Валентина МАТВИЈЕНКО на свечаној сјединици Народне скупштине РС подсјетила на српску пословицу – Бог је на небу, Русија на земљи“ и додала да су Руси помогли Србима да добију независност и препороде државност: „Срби се тога сјећају и ми то цјенимо
  • Нагласила је да „Зарубежњефт и Газпром озбиљно раде на развоју привреде у Српској, а да руководство РС ствара повољну пословну климу у духу пријатељских односа. Важно је и што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације „Руски свијет“ у којем се људи могу упознати са руским језиком и културом
  • Подсјетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сјећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни народи
  • Матвијенко је рекла да свака земља има право да сарађује с ким хоће и да имне треба постављати ултиматуме попут онога – или ЕУ или Русија.“Свијету и Европи је потребан миран дијалог и компромис, а свим народима БиХ и братској Српској желимо мир, слогу, срећу и просперитет“
  • Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко ЧУБРИЛОИВЋ: Посјета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије

ПРЕДСЈЕДНИК Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације – Валентина Матвијенко – рекла је данас у Бањалуци да огромну заслугу у развијању међусобних односа Републике Српске и Русије има предсједник Српске Милорад Додик.

Матвијенко је рекла да је Додик у Русији чест гост, да ужива велику популарност и има контакте са предсједником Русије Влаимиром Путином, премијером Дмитријем Медведевом и другим важним политичарима и бизнисменима, што је резултирало бројним реализованим пројектима у нафтном и електроенергетском сектору.

Она је рекла да су политичке везе и други односи Српске и Русије пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обје стране.

„Ти пројекти су врло интензивни и динамични“, рекла је Матвијенко у обраћању на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске која се одржава поводом званичне посјете делегације Савјета Федерације РФ,  коју је предводила.

Матвијенко је навела да велике руске компаније, попут „Зарубежњефте“ и „Газпрома“ озбиљно раде на развоју привреде у Српској.

„Руководство Српске ствара повољну пословну климу у духу наших пријатељских односа“, истакла је Матвијенкова.

Она је рекла да је важно што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације „Руски свијет“ у којем се људи у БиХ и Српској могу упознати са руским језиком и културом.

Матвијенко је навела да се сваке године повећава број стипендија за студенте из Српске и БиХ који стажирају на високошколским установама у Русији, те да ће то бити настављено.

Она је оцјенила да ће подизање руско-српског православног храма у Бањалуци учврстити међусобне пријатељске везе.

Матвијенко је подсјетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сјећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни и конститутивни народи.

„Битка на Косову 1389. године оставила је дубоки тужни траг у српској историји, али без обзира на притисак Османског царства Срби су сачували своју вјеру и жељу да живе у слободи и у својој држави“, нагласила је Матвијенкова.

Она је подсјетила на српску пословицу – „Бог је на небу, Русија на земљи“, те додала да су Руси помогли Србима да добију независност и препороде државност.

„Срби се тога сјећају и ми то цијенимо“, рекла је Матвијенко.

Она је рекла да Русија води независну спољну политику, те да је Запад изабрао погрешан пут одустајући од начела међународног права, поштовања раноправности и суверености земаља.

Матвијенко је нагласила да Русија у Сирији ради на томе да се спријечи ширење терористичке пријетње на тим просторима.

Она је навела да је раст моћи Москве на међународном плану довео до информационог рата против Русије о чему свједочи и наводни атентат на бившег руског обајвештајца Сергеја Скрипаља, који је, како је нагласила, измишљен.

Матвијенко је рекла да свака земља има право да сарађује с ким хоће и да им не треба постављати ултиматуме попут онога – или ЕУ или Русија.

„Свијету и Европи је потребан миран дијалог и компромис, а свим народима БиХ и братској Српској желимо мир, слогу, срећу и просперитет“, поручила је Матвијенкова.

Она је захвалила на Ордену Републике Српске на огрлици којим је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, истакавши да јој то представља велику част и да ће учинити све што зависи од ње да се односи између Српске и Русије развијају још успјешније.

„Ово одликовање ћу ‘одрадити'“, поручила је Матвијенко.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да посјета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије.

Он је захвалио Матвијенкој на посјети и лијепим ријечима, као и Руској Федерацији и њеном предсједнику Владимиру Путину на подршци Републици Српској.

Чубриловић је закључио рад свечане сједнице.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар