Скупштина РС

Народна скупштина РС: Влада да стави ван снаге извјештај комисије за Сребреницу из 2004.

ЗАТРАЖИЛА И ФОРМИРАЊЕ НОВЕ КОМИСИЈЕ КОЈА БИ УТВРИЛА ИСТИНУ О СРЕБРЕНИЦИ ОД 1992. ДО 1995.
  • НС РС констатовала да је Комисија била спријечена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице, али да је у својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста
  • Споменка СТЕВАНОВИЋ, предсједница Клуба ДНС:  Потребно је открити и осудити свједоке који су за новац лажно свједочили. То што су урадили је национална срамота
  • Драган ЧАВИЋ:  Сви су ћутали када је Комисија радила иако су знали истин. Бојали су се репресије Педија Ешдауна и међународне заједнице. План је био да се 2005. године, на десету годишњицу Дејетонског споразума и сребреничког злочина, спроведе реформа одбране и изврше измјене Устава и Дејтонског споразума. Успјели  смо да се одбранимо од измјена структуре БиХ. Не поновило се оно што се тада дешавало. Добро је што сада можемо да донесемо овакву одлуку и формирамо овакву комисију чистог образа

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је закључке у којима тражи да Влада РС стави ван снаге Извјештај комисије за Сребреницу из 2004. године, те да се формира нова комисија која би у року од годину дана утврдила комплетну истину о догађајима у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године.

Како је истакнуто, тај извјештај би требало да допринесе јачању међусобног повјерења у БиХ и спречавању манипулација жртвама, јер, како је истакнуто, комисија из 2004. године радила је под притиском међународне заједнице и ОХР-а како би се изнијела истина само о страдању Бошњака у јулу 1995. године, али не и о страдању Срба.

НС РС констатује да је Комисија била спријечена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице, и да је својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста“, наведено је у закључцима.

Истакнуто је да би комисија требало да буде међународног карактера и да има задатак да на објективан и непристрасан начин утврди све околности.

Радован Вишковић, предсједник Клуба СНСД-а, је рекао да посебно вријеђа што је прва Комисија одвајала жртве, које су страдале у истом периоду на који се Извјештај односи.

Бол и туга мајке над дјететом не познаје вјеру и нацију. Исто мајка воли свог сина или породица своје најближе без обзира којем народу припада“, рекао је Вишковић.

Додао је да Влада треба да одбаци извјештај не због политизације, већ због истине и правде и интереса да одговарају сви злочинци, без обзира којем народу припадају.

Нагласио је да институције РС никад нису штитиле оне који су починили злочине, и да су то показале по питању сарадње са Хашким трибуналом и Судом БиХ.

Рекао је да РС треба мир, радна мјеста и просперитет, а да ником не треба рат и нестабилност.

Споменка Стевановић, предсједница Клуба ДНС-а, рекла је да је чињеница да су припадници српског народа починили велики злочин, али да су се злочини дешавали и над Србима у претходним годинама, те да је тада страдало више од 2.600 српских цивила.

Она је рекла да је велики број припадника српског народа одговарао за злочине над Бошњацима, а да су за злочине над Србима била само два судска поступка, од којих се један завршио ослобађајућом пресудом.

То није случајно. Постоји намјера да се српском народу наметне колективна одговорност, а да се РС прогласи геноцидном творевином, а рат који се десио агресорским“, рекла је Стевановићева.

Истакла је да је потребно открити и осудити свједоке који су за новац лажно свједочили и да је то што су урадили национална срамота.

Мирослав Брчкало, предсједник Клуба ПДП-а, рекао је да се о овој теми требало разговарати много раније, а не у изборном периоду, те нагласио да је Влада могла ставити ван снаге овај Извјештај и без скупштине.

Рекао је да су му тешко пале квалификације које су изнесене на рачун опозиције протеклих дана, истичући да су се консултације код Милорада Додика, предсједника РС, требале десити раније, а не дан пред сједницу.

Нагласио је и да је Стефан Каргановић, вођа Историјског пројекта Сребреница, потрошио значајна средства, а да није ништа урадио у вези с истином око Сребренице.

Драган Чавић, предсједник НДП-а, изразио је задовољство што су све политичке странке из РС постигле споразум око јединствених закључака.

Додао је и да су сви ћутали када је Комисија радила иако су знали истину. Зато што су се бојали репресије од стране Педија Ешдауна и међународне заједнице.

Тврди да је био план да се 2005. године на десету годишњицу Дејетонског споразума и сребреничког злочина заврши извјештај, спроведе реформа одбране и изврше измјене Устава и Дејтонског споразума. Подсјетио је да су и он и Милорад Додик, предсједник РС, тада потписали принципе за измјену Устава РС, али да су српски представници тада ставили сукобе са стране и успјели се одбранити од измјена структуре БиХ.

Рекао је и да је било наређено Влади и осталим институцијама да се направи Извјештај и састави списак Срба који су били у и око Сребренице у том периоду, те да је Комисија урадила оно што је тада могла.

Не поновило се оно што се тада дешавало. Добро је да сада можемо да донесемо овакву одлуку и формирамо овакву комисију чистог образа“, рекао је Чавић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Skupstina-trazi-odbacivanje-Izvjestaja-o-Srebrenici-i-usvajanje-novog/492622

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар