Скупштина РС

Народна скупштина Српске размотрила Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори

ПОДГОРИЦА ПОЗВАНА ДА РЈЕШЕЊЕ ТРАЖИ У ДОГОВОРУ СА АРХИЈЕРЕЈИМА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ
  • Посланици подржали активности Срба у Црној Гори и СПЦ у супротстављању кршењу њихових основних људских и вјерских права
  • Шеф посланичког клуба СНСД Игор ЖУНИЋ: Смисао Декларације је у очувању саборности Срба и у стајању иза наших сународника у Црној Гори, ФБиХ и свугдје гдје се крше права Срба. Биће запамћено да смо први парламент који се огласио када је ријеч о подршци вјерном народу и СПЦ у Црној Гори

НАРОДНА скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити права СПЦ на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори у којој се констатује да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном статусу вјерских заједница СПЦ у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице.

Ријеч је о приједлогу клубова посланика владајуће већине у Скупштини, односно СНСД, ДНС, Демоса, НДП, Уједињене Српске, СПС и СП.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је у завршном обраћању о приједлогу ове одлуке навео да је током скупштинске расправе испољено јединство власти и опозиције без обзира на политичке разлике.

Он је изразио задовољство што су посланици подржали активности Срба у Црној Гори и СПЦ када је ријеч о кршењу њихових основних људских и вјерских права.

– Жеља је била да се овим документом покаже патриотизам и да се осуди кршење права СПЦ, те основних људских права и конвенција. То је смисао ове декларације, као и очување саборности Срба. Дакле, ми у Српској морамо да станемо иза наших сународника у Црној Гори, ФБиХ и свугдје гдје се крше права Срба. Зато мислим да ће ова декларација имати велики одјек као јасна порука другима у окружењу. Мислим да ћемо јединствено подржати ову декларацију и да ће бити запамћено да смо први парламент који се огласио када је ријеч о подршци вјерном народу и СПЦ у Црној Гори – поручио је Жунић.

У приједлогу ове декларације се наводи да Народна скупштина позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања цркава, манастира и имовине СПЦ у Црној Гори и са протјеривањем свештенства и монаштва СПЦ под изговором да немају црногорско држављанство, као и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима СПЦ у Црној Гори траже рјешење овог проблема у складу са Уставом и законима Црне Гори.

У декларацији се истиче забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника СПЦ у Црној Гори, и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника СПЦ.

У овом документу позивају се власти у Црној Гори да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Повељу о основним правима ЕУ, те уставом загарантована основна људска и грађанска права Срба у Црној Гори, као и принцип одвојености цркава и вјерских заједница од државе.

У декларацији се констатује да држављани Црне Горе и припадници црногорске националне мањине у Републици Српској и БиХ уживају сва уставом загарантована права и заштиту, без иједног примјера дискриминације на националној основи.

У овом документу се наводи да Народна скупштина у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије СПЦ у Црној Гори и на међународном плану у борби за очување права на слободно исповиједање вјере и права на имовину СПЦ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар