Скупштина РС

Скупштина Српске: Програм реформи БиХ – само за сарадњу и партнерство са НАТО

„О ЕВЕНТУАЛНОМ ЧЛАНСТВУ У ВОЈНИМ САВЕЗИМА ГРАЂАНИ РС ДА СЕ ИЗЈАСНЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ“
  • Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ ни по чему није ранији текст Годишњи национални програм – такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа
  • Одлука о евентуалном чланству у НАТО може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да спроведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске
  • Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом

НАРОДНА скупштина Републике Српске на деветој посебној сједници са 52 гласа за и три против усвојила је Закључке поводом Програма реформи БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ у новембру.

Усвојени су закључци клубова посланика Савеза независних социјалдемократа, Демократског народног савеза, Социјалистичке партије, Демократског савеза, Народног демократског покрета и Уједињене Српске.

Текст Закључака Народне скупштине Републике Српске:

1. Народна скупштина Републике Српске размотрила је и примила к знању Информацију о документу Програм реформи БиХ.

2. Народна скупштина прихвата опредјељење из Програма реформи БиХ да тај програм не прејудицира одлуку о чланству, то јесте да се не може унапријед одлучивати о чланству у НАТО, чиме се прекида досадашњи континуитет опредијељености БиХ за пуноправно чланство.

3. Народна скупштина сматра да документ Програм реформи БиХ ни по чему није ранији текст Годишњи национални програм – такозвани АНП, јер се тако не зове и не може послужити као основ за активирање било каквих процеса осим сарадње и партнерства са НАТО. Одбацује се било какво друго тумачење и третирање овог документа. Народна скупштина сматра да је Програм реформи БиХ у оквирима Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

4. Програм реформи БиХ опредјељује сарадњу са НАТО у домену реформи и као документ не одређује чланство БиХ у том савезу. Одлука о евентуалном чланству може се донијети у складу са уставним системом БиХ, у коме Република Српска има механизме да проведе своје ставове путем Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине, односно коначном одлуком Народне скупштине Републике Српске.

Народна скупштина сматра да у сваком евентуалном одлучивању у Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини, представници Срба из Републике Српске морају да уваже ставове Народне скупштине, и референдум народа у Републици Српској, те да у процесу одлучивања без оклијевања употребе механизме заштите права и интереса Републике Српске.

5. Народна скупштина потврђујући своју Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, подсјећа на обавезу свих органа и институција Републике Српске као и свих представника из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине и међународним организацијама и форумима, на провођење те Резолуције.

6. Народна скупштина поново исказује опредјељење да се о евентуалном чланству у војним савезима грађани Републике Српске изјасне на референдуму, што предвиђа и Резолуција Парламентарне скупштине БиХ (Службени гласник БиХ 25/08) у којој се каже да „евентуални позив за чланство у НАТО захтијева свесрдну подршку грађана“.

7. Народна скупштина подржава сарадњу са земљама региона у економским областима и од значаја за европске интеграције, као и са организацијама и савезима у борби против тероризма и других видова међународног криминала.

8. Народна скупштина Републике Српске сугерише органима и институцијама БиХ да остваре сарадњу са другим војним савезима на истим принципима на којима је остварена сарадња са НАТО савезом.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар