Stranke

Đokić: Socijalisti idu na izbore sa sloganom „Slobodno da Srpska živi i radi“

SOCIJALISTIČKA PARTIJA ODRŽALA SVOJ 8. (PROGRAMSKI) KONGRES U BANJALUCI
  • Zamjenik predsjednika SPS Predrag MARKOVIĆ: Za Srbiju je Banjaluka zapadna prestonica svih Srba. Tu ima neka granica, koja je privremena. Predsedik Srpske Milorad Dodik sa svima nama će se potruditi da je izbiršemo. To je nije nacionalizam, već evropska integracija
  • Milorad DODIK: BiH nije država već teritorija, a suverenitet pripada entitetima. Stranci su nam priznajući BiH nametali svoju volju, satanizujući Srbe. Moramo odbaciti bh. unitarizam, jedino pristajemo na savezništvo sa Srbijom

EKONOMSKI razvoj i otvaranje novih radnih mjesta biće okosnica Programa Socijalističke partije RS u periodu 2018-2026. godina, zaključeno je na 8. programskom kongresu te stranke u Banjaluci, kojem su prisustvovali stranački delegati iz cijele Republike Srpske.

U 22 poglavlja političke platforme, koja je usvojena, dat je zadatak članstvu na svim nivoima da promovišu osnovne vrijednosti stranke, a u pogledu ekonomskih politika u prvom planu će biti, kako je istaknuto, društvo zasnovano na socijalnoj pravdi za radnike. Što se tiče vrijednosti, istaknuto je da će stranka i dalje njegovati antifašističke tekovine, kao i njihovo očuvanje u narednom periodu.

Usvojen je slogan „Slobodno da Srpska živi i radi“, kojim će se predstaviti na narednim izborima.

Petar Đokić, predsjednik stranke, rekao je da je cilj da se novom platformom obuhvati period do 2026. godine, jer smatra da je to vremenski okvir u kojem se mogu implementirati sve partijske politike.

„Naša politika je okrenuta budućnosti u namjeri da provodimo reforme koje će u našem društvu biti moguće a doprinijeće razvoju RS i ukupnih odnosa. Naša platforma polazi od toga da najveći značaj da ekonomskom rastu i razvoju RS, novom zapošljavanju i povećanju ukupnog broja zaposlenih i boljem životu naših ljudi“, rekao je Đokić.

Dodao je da je ta platforma okvir koji će ponuditi građanima, i da će jedan od ciljeva kampanje biti objasniti građanima na koji način misle obezbijediti socijalnu sigurnost za sve građane.

Đokić je naglasio da usvojena platforma nije skup lijepih želja, već su to konkretne mjere i politike za koje vjeruje da će mediji narednih sedmica predstaviti javnosti.

„Želimo se obratiti našim građanima i objasniti im zašto smo baš te mjere unijeli u naš program i koji su nam ciljevi. Sve što smo tamo napisali prepoznaće se kroz naše djelovanje kroz institucije sistema, u vladama, lokalnim zajednicama, kroz saradnju s našim socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama“, naglasio je Đokić.

Žarko Obradović, zamjenik predsjednika SP-a Srbije, koji je ispred Ivice Dačića, predsjednika te stranke, došao na kongres, rekao je da prisustvo u Banjaluci znači podršku sestrinskoj partiji.

„Naša saradnja je veoma duga i bogata. Međusobno smo se pomagali uvek i kad su vremena bila teška i za jednu i za drugu partiju i za srpski narod i u Srbiji i RS. Teme koje su ovde otvorene važne su i za građane i za ekonomski razvoj. Mislim da SP i SPS imaju tu važnu levičarsku dimenziju i uz poštovanje svih drugih partija, to je nešto što nas izdvaja u odnosu na njih i zato mi ovako dobro sarađujemo, jer nam je zajednički cilj da što bolje žive građani i da budemo zajedno“, naglasio je Obradović.

Na kongresu je odlučeno da će sva sredstva koja su bila planirana za ručak delegata umjesto toga biti donirana štićenicima Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjaluci.

Drugi zamjenik predsednika Socijalističke partije Srbije Predrag Marković izjavio je da je za Srbiju Banjaluka zapadna prestonica svih Srba.

„Tu ima neka granica, koja je privremena. Predsedik Srpske Milorad Dodik sa svima nama će se potruditi da je izbiršemo. To je nije nacionalizam, već evropska integracija“, rekao je Marković, obraćajući se na Kongresu Socijalističke partije RS u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Srbija i RS su isto.

Osim gostiju iz Srbije, prisutnima se obratio i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, podvukavši saradnju dvije stranke i pozvavši članove i simpatizere da daju podršku zajedničkim kandidatima na narednim izborima.

Čestitajući SP-u na održavanju važnog Kongresa, Dodik je rekao da ova stranka sa SNSD-om i DNS-om čini najdugovječniju koaliciju.

On je ukazao da BiH nije država već teritorija, a da suverenitet pripada entitetima.

„Stranci su nam priznajući BiH nametali svoju volju, satanizujući Srbe. Moramo odbaciti bh. unitarizam, jedino pristajemo na savezništvo sa Srbijom“, rekao je Dodik.

Kongresu SP-a su, osim rukovodstva i članstva SP-a, prisustvovali i zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, zamjenik predsjednika i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković i Žarko Obradović.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar