Странке

Додик: Ако их не зауставимо, покушаће да укину име „Република Српска“ и ентитетско гласање

ВРХ СРПСКЕ И СНСД У ПРИЈЕДОРУ НА ТРИБИНИ „ОДГОВОРНОСТ ЗА БУДУЋНОСТ“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Влада Српске ће 6. марта усвојити једну врсту оперативног плана јер нема капацитет, а ни било какву потребу, да смјешта мигранте и прави стационаре, поготово што то носи са собом различите ризике – и безбједносне, и економско-финансијске, и хуманитарне, и здравствене
  • Радован ВИШКОВИЋ: Гурају нам у уста и неке ријечи које никад нису изговорене и које нису предмет разматрања у овом моменту, па се помињу сецесија, рат, хушкање, изазивање сукоба у БиХ. А први пут и представници ЕУ јасно и гласно поручују нама у БиХ да нема европског пута БиХ док имамо високог представника у земљи и док имамо стране судије у Уставном суду
  • Милорад ДОДИК, након што је поздравио то што се Европска унија окренула одбрани граница: Прво су нам симболе довели у питање, а сад улазе у имовину. Ово није крај. Ако се то не заустави, а ми то покушавамо да урадимо, Уставни суд ће сигурно пресуђивати по другим питањима и онда ће доћи до имена у презимена Републике Српске, па ће промијенити читав политички систем одлучивања и укинути ентитетско гласање

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да вјерује да се ЕУ одлучила за политику одбране граница.

„Вјерујем да је ЕУ престала са политиком отворених граница и ја то подржавам“, рекао је Додик новинарима у Приједору гдје је вечерас одржана трибина СНСД „Одговорност за будућност“.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће на сједници Владе Републике Српске, највјероватније у петак, 6. марта, бити усвојена једна врста оперативног плана као надоградња на раније закључке Владе у којима је речено да Српска нема капацитет, нити било какву потребу, да смјешта мигранте и прави стационаре зато што то носи са собом различите ризике – и безбједносне, и економско-финансијске, и хуманитарне, и здравствене.

„Морам рећи да посебно носи безбједносне ризике с обзиром на то да ми не знамо ни ко су ти људи, али сада идемо даље. Нажалост, криза се наставља поново. Проблем је како да се зауставе мигранти на спољној граници ЕУ, а нас наводе на то да јачамо капацитет“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да би било добро да регион има апсолутно искоординисан однос како то Европа ради у заштити својих спољних граница, да тако и западни Балкан штити своје границе, без обзира на оптерећеност политичким несугласицама.

„Нисам сигурна да ће се то десити. Према томе, одговор Републике Српске је да и наш МУП и сви капацитети – Цивилна заштита, све институције републичког нивоа са локалним властима спроводе одређене мјере и тако ћемо и радити“, рекла је Цвијановићева.

Отпор покушајима развлашћивања Републике Српске

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да изгубити право на управљање ресурсима значи изгубити слободу, а да је Република Српска синоним за слободу и да би била бесмислена са становишта жртава ако се негативни процеси не би зауставили.

„Прво су нам симболе довели у питање, а сад улазе у имовину. Ово није крај. Ово, ако се не заустави, а ми то покушавамо да урадимо, Уставни суд ће сигурно пресуђивати по другим питањима и онда ће доћи до имена у презимена Републике Српске, па ће промијенити читав политички систем одлучивања и укинути ентитетско гласање“, рекао је Додик новинарима у Приједору гдје је руководство СНСД-а вечерас одржало трибину „Одговорност за будућност“.

Он је оцијенио да је процес конципиран готово на исти начин на који су људи одвођени у Јасеновац.

„Они су тамо очекивали да ће усташе коначно постати људи. Ми не смијемо да мислимо да ће неко из међународне заједнице постати човјек и покушати да разумије наша права која су записана у Уставу, они ће почети да дерогирају та права додатно“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, постдејтонски период карактеришу двије фазе: када су Американци и међународна заједница стајали иза онога што се звало слово Дејтонског споразума и када су одустали и заједно са Бошњацима хтјели да креирају БиХ мимо Дејтонског споразума преко наметања високог представника, а сада преко Уставног суда.

„То је нешто што морамо да зауставимо, прекинемо јер окупацијски суд жели да креира нови политички систем, нови систем власничких и сваких других односа. То је противно слову Дејтонског споразума и наравно да Република Српска има право на своје промишљање и никада нећемо искључити право да бранимо оно што нам припада“, поручио је Додик.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је руководство СНСД-а након Добоја вечерас у Приједору да грађане из прве руке упозна о неуставним одлукама Уставног суда БиХ, посебно јер је у вези с тим било и бројних дезинформација.

„Чак нам се гурају у уста и неке ријечи које никад нису изговорене и које нису предмет разматрања у овом моменту, па се помињу сецесија, рат, хушкање, изазивање сукоба у БиХ. Можемо да чујемо о европском путу БиХ, али први пут и представници ЕУ јасно и гласно поручују нама у БиХ да нема европског пута БиХ док имамо високог представника у овој земљи и док имамо стране судије у Уставном суду“, истакао је Вишковић.

Потпредсједник СНСД Жељка Цвијановић рекла је да је сигурна да ће Приједор, као и све друге општине и градови широм Српске, препознати оно што је политика СНСД, а то је мирна и стабилна Српска која чува и брани своје надлежности, развија инфраструктуру, поправља ствари у свим областима и носи одговорност за одређене процесе.

„Ми смо велика партија која разумије који је наш удио у свему ономе што ради наша коалициона влада и ономе што је наша коалициона политика. Сигурна сам да ћемо и у Приједору забиљежити добар резултат на локалним изборима, али исто тако да ће то бити дефинитивно добар резултат широм Републике Српске“, додала је Цвијановићева.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Приједор Саша Бурсаћ захвалио је руководству странке што је дошло да грађане Приједора информише шта очекује Републику Српску и Приједор прије свега, како у погледу инфраструктурних и других пројеката, тако и у погледу друштвено-политичких догађаја.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар