Странке

Додик: Активна сарадња са НАТО већ постоји и треба даље да јача, али МАП не долази у обзир

НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ СЕ ЛИДЕРИ СНСД, СДА И ХДЗ СРЕЋУ У МОСТАРУ ЗБОГ ФОРМИРАЊА САВЈЕТА МИНИСТАРА
  • „ЕУ је, по мом разумијевању, рекла да, уколико формирамо власт до маја, могуће је да добијемо мишљење за кандидатски статус у току тог мјесеца. Ако власт не буде формирана, они то неће разматрати јер слиједе избори у ЕУ и тада ће све постати већи проблем. Ваљда ови у Сарајеву и то имају у виду“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да би наредне седмице у Мостару требало да буде одржан састанак делегација СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, али да је тешко прогнозирати шта ће донијети.

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, напоменуо је да је власт на нивоу БиХ до сада могла бити формирана да се СДА држала договора и поштовала закон, те да је та странка увијек нешто калулисала.

„Након силних покушаја већ ми је досадило да било шта кажем у вези са том клацкалицом. Када буду спремни да формирамо власт, познати су принципи које смо прихватили лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и ја на састанку са лидером СДА Бариком Изетбеговићем“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Према његовим ријечима, више нема никакве потребе за преговорима.

Говорећи о потписаном споразуму СДА и ДФ-а, Додик је појаснио да је ријеч о бошњачком блоку и да они сами између себе треба да се договоре о позицијама.

„ДФ не може бити у свему томе самосталан субјект. У овом мандату предсједавајући Савјета министара БиХ и три министарства припадају Србима. По три министарства имаће Хрвати и Бошњаци, то је јасно“, подсјетио је Додик.

Додик је оцијенио да је коначно вријеме да буде формирана власт и завршена цијела та „тракавица“ због европског пута, ако га, како је рекао, они уопште хоће.

„ЕУ је, по мом разумијевању, рекла да, уколико формирамо власт до маја, могуће је да добијемо мишљење за кандидатски статус у току тог мјесеца. Ако власт не буде формирана, они то неће разматрати јер слиједе избори у ЕУ и тада ће све постати већи проблем. Ваљда ови у Сарајеву и то имају у виду“, каже предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је поновио да не прихвата Акциони план за чланство у НАТО-у /МАП/ као услов за формирање Савјета министара, те додао да му се то све личи на „Изетбеговићеву подвалу“.

Он је рекао да активна сарадња са НАТО-ом већ постоји и да треба даље да јача, али да МАП не долази у обзир.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар