Странке

Додик: БиХ мора престати да буде међународни протекторат

„СТРАНЦИ ПОКУШАВАЈУ ДА НАС СТРПАЈУ У НЕКУ СМЈЕСУ КОЈА НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ“
  • „Свих ових година, због напада и понашања високог представника који је масовно криминално кршио међународни уговор, дошли смо у ситуацију да имамо потпуну парализу на нивоу БиХ, без иједне идеје шта БиХ значи сутра“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да међународни протекторат мора да престане у БиХ, која се данас показује као сметња за развој било којег народа, ентитета или кантона.

„Оно што су чинили међународни протектори у посљедњих 20 година у суштини није помогло никоме, већ је одмогло много“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, да је било примјене изворног Дејтонског споразума, сигурно би данас биле конституисане снажне јединице које чине БиХ и могле су да остваре свој развој.

„Свих ових година, због напада и понашања високог представника који је масовно криминално кршио међународни уговор, дошли смо у ситуацију да имамо потпуну парализу на нивоу БиХ, без иједне идеје шта БиХ значи сутра“, истакао је Додик.

Он је рекао да само постоје појединачне идеје – Бошњаци мисле да треба да нестане Република Српска и да БиХ буде цјеловита, а да Сарајево постане епицентар свих дешавања.

„Хрвати су потпуно незадовољни стањем у Федерацији БиХ и желе најрадије, када би били у могућности, да формирају своју територијално-политичку цјелину, а ми Срби не видимо никакву будућност у БиХ у којој само постоји ароганција међународног фактора и идеологија неолиберализма која покушава овдје да нас утрпа у неку смјесу која не може да функционише и да изроди ништа добро“, појаснио је Додик.

Додик сматра да ће вријеме које долази етаблирати поново разговоре три народа о томе како ће се ићи даље у БиХ, јер ово, како је рекао, сигурно није начин на који се може кретати БиХ и осигурати успјех свих.

Коментаришући могућност формирања заједничког политичког блока странака из Републике Српске у Сарајеву, Додик је рекао да СНСД, као одговорна партија, за Републику Српску, за слободу српског народа и народ у цјелини, жртвује своје унутарстраначке интересе и позива на јединство и широко окупљање странака из Републике Српске.

„Важно је да будемо окупљени и да коначно редефинишемо наше циљеве и да они буду јасни свима. Република Српска је створена вољом српског народа и његовом вољом она се одржава и биће одржана“, закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар