Странке

Додик: Брзо ћемо са СДА и ХДЗ утврдити принципе за формирање власти на нивоу БиХ

„НЕЋЕ ТО БИТИ НИКАКВА КОАЛИЦИЈА НИ ПЛАТФОРМА ВЕЋ ПОДРШКА УСТАВНОМ ПОРЕТКУ БиХ“
  • „Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. Постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, па сматрам да је рјешење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ“
  • „За јуни планирани почетак изградње дионице аутопута од Сремске Раче до Кузмина, добра јевијест за Републику Српску, а прије свега за бијељински крај. Не желимо да се та траса завршила на Сави или Дрини него да уђе у Српску и даље се креће према Брчком одакле би крак ишао према Тузли и Сарајеву. Што се тиче Српске, ми бисмо наставили да градимо аутопут од Добоја гдје смо већ стигли са ауто-путем из правца Бањалуке. Тиме бисмо имали спојену Бањалуку, Бијељину и Београд“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изразио је увјерење да ће веома брзо бити потписани принципи за формирање власти на нивоу БиХ који ће, између осталог, потврдити приврженост уставном поретку БиХ и Дејтонском мировном споразуму.

„То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је ријеч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав“, изјавио је Додик за Срну.

Он је додао да ће СНСД, ХДЗ и СДА кроз тај папир потврдити приврженост наведеним принципима који нису спорни.

„Није спорно ништа ни када је ријеч о борби против криминала и корупције, те разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено као што је усаглашено и опредјељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је остало питање НАТО интеграција, гдје не постоји сагласност.

„Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сматрам да је рјешење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ“, истакао је лидер СНСД-а.

Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

„Вјерујем да ћемо ускоро одржати састанак на којем би потписали принципе за формирање власти у БиХ чиме би били створени услови да Предсједништво предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара и да се изврши подјела ресора. Мислим да то неће бити толико тешко јер треба да се зна који ресори у Савјету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање“, рекао је Додик за Срну.

Изградња аутопута Београд-Сарајево озбиљан допринос развоју Српске

Додик је изјавио Срни да је изградња аутопута Београд-Сарајево, чији ће дио пролазити и кроз Републику Српску, озбиљан допринос економском развоју Бијељине, али и цијеле Семберије и Српске.

Додик је рекао да је планирани почетак изградње дионице овог аутопута кроз Србију од Сремске Раче до Кузмина, који је планиран за јун, добра вијест за Републику Српску, а прије свега за бијељински крај.

„Не желимо да се та траса завршила на Сави или Дрини него да уђе у Српску и даље се креће према Брчком одакле би крак ишао према Тузли и Сарајеву. Што се тиче Српске, ми бисмо наставили да градимо аутопут од Добоја гдје смо већ стигли са ауто-путем из правца Бањалуке. Тиме бисмо имали спојену Бањалуку, Бијељину и Београд“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је са предсједником Србије Александром Вучићем прије четири или пет година овај пројекат ставио на дневни ред и да су заједно радили на томе.

„У јуну ће почети изградња трасе у Србији, а ми разговарамо са турском компанијом која гради ту дионицу да настави даље да гради у Српској. Вјерујем да ћемо са турском, кинеском или било којом другом компанијом наћи довољно елемената за сарадњу да би Српска наставила, готово у континуитету, са изградњом тог ауто-пута према Бањалуци“, каже Додик.

Он је појаснио да Српска мора да усагласи планске документе и да не смије много да касни.

„Инсистирам на убрзаном приступу томе. Не желим да изгубимо ни тренутак у могућности да то изградимо“, рекао је Додик.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионице аутопута Сремска Рача-Кузмин између Владе Србије, „Путева Србије“ и турске компаније „Ташјапи“ потписан је 19. децембра пришле године у Београду.

Раније ја најављено да ће предсједник Србије Александар Вучић почетак радова на тој дионици отворити заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар