Странке

Додик и Човић: Сарађиваћемо на свим нивоима, али то неће бити против трећег

РЈЕШАВАЋЕ И ПИТАЊЕ КОНСТИТУТИВНОСТИ СРБА У НЕКИМ КАНТОНИМА
  • Милорад ДОДИК: Трећег позивамо да са нама учествује у рјешавању нагомиланих проблема. А борићемо се да се ојача суверенитет БиХ и кроз отказивање високог представника и страних судија и залажемо се за измјене Изборног закона. Координираћемо и наше економске политике у ономе колико БиХ има капацитета. Исто тако, за БиХ смо која ће функционисати у складу са Уставом
  • Драган ЧОВИЋ: Договорили смо динамику за рјешавање кључна питања. Сумирали смо и резултате избора који су изврсни за ХДЗ. Једино је мањкавост што ХДЗ нема представника у Предсједништву БиХ

НАША сарадња ће се продужити и договорили смо се да се пратимо на свим нивоима власти, рекао је Милорад Додик предсједник СНСД-а и новоизабрани српски члан Предсједништава БиХ након састанка делегација СНСД и ХДЗ у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Додао је да је заједнички договор – успоставити заједничке политике које не праве проблем.

Делегације су предводили лидери СНСД Милорад Додик и ХДЗ Драган Човић.

„Борићемо се да се ојача суверенитет БиХ и кроз отказивање високог представника и страних судија и залажемо се за измјене Изборног закона“, казао је Додик.

„У том погледу ћемо координирати наше активности везано и за економске политике у ономе колико БиХ има капацитета. Исто тако, за БиХ смо која ће функционисати у складу са Уставом и на чињеници да је она заједница два ентитета и три конститутивна народа“, напоменуо је Додик додајући:

„Ја сам обавијестио партнере да већ сљедеће седмице приступамо формирању власти у РС и да ћемо потом приступити избору мандатара“.

Истакао је да вјерује ће Влада РС бити формирана до почетка наредног мјесеца.

Човић се захвалио Додику на домаћинству и истакао да су имали састанак ужих предсједнишатва странака.

Рекао је да им је примарни циљ да остваре кандидатски статус што прије, те да је њихова обавеза да се уради измјена Изборног закона.

„Сумирали смо и резултате избора који су изврсни за ХДЗ“, рекао је Човић и истакао да постоји мањкавост у томе што ХДЗ нема представника у Предсједништву.

Додао је да су договорили динамику како би рјешавали кључна питања.

Додик је истакао да се ништа нису договарали што би то било против неког трећег.

„Тог трећег позивамо да с нама заједно учествује у рјешавању нагомиланих проблема. Ми мислимо да суверенитет БиХ може бити ојачан чињеницом да локалне институције и политички представници преузму одговорност“, казао је Додик.

Он је потврдио да ће ХДЗ имати потпредсједника РС и да ће се заједничка сарадње одвијати и у Вијећу народа и на нивоу Владе РС.

„ХДЗ је репрезентативни политички представник хрватског народа и зато сарађујемо са њима. Разговарали смо и питањима потврђивања конститутивности Срба у одређеним кантонима. Желимо да то питање сколнимо са дневног реда, да не би било предмет шпекуалција. Сарадња на нивоу Брчко Дистрикта даје добре резултате“, навео је Додик.

Како је казао, СНСД је заинтереосован за адекватно представљање српског народа.

„СНСД неће допустити да се конституише Дома народа ФБиХ без попуне клуба српских представника. Лоша је порука федералне владајуће елите да никада до сада српски клуб у Дому народа ФБиХ није био попуњен“, навео је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар