Stranke

Dodik na kongresu SPS: Srbi nisu u BiH zato što to žele već zato što moraju

VUČIĆU PRENIO DA BOŠNJACI OPSTRUIŠU IZBOR PREDSJEDAVAJUĆEG SAVJETA MINISTARA BiH
  • Milorad Dodik naglasio da je Srbija žrtvovala svoju stabilnost zbog Republike Srpske i bitno uticala da bude formirana, što joj Srpska sada vraća ljubavlju: „Građani Republike Srpske ponekad vole Srbiju više nego njeni građani“
  • Lider SNSD istakao da Srpska samo želi mir i stabilnost i da ne traži ništa osim onoga što joj je dao Dejtonski sporazum kome je bitno doprinijela Srbija

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije optimista da bi uskoro moglo da dođe do formiranja institucija BiH, uključujući predsjedavajućeg Savjeta ministara, na osnovu izbornih rezultata.

„To zavisi od Sarajeva, a u Sarajevu postoji opstrukcija Bošnjaka“, rekao je Dodik.

„Republika Srpska je spremna da se konstituišu organi BiH. U Sarajevu od strane Bošnjaka postoji opstrukcija“, kazao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanje kada se očekuje da će biti izabran predsjedavajući Savjeta ministara.

Dodik je naveo i da iz EU stižu preporuke da se organi vlasti što pre formiraju, ali da se u Sarajevu stalno „radi na sitno“ i govori „polako“.

On je ocijenio i da Federacija BiH nema šanse da u narednih tri do četiri meseca formira svoju strukturu vlasti, i izrazio bojazan da bi se to moglo prenijeti i na vlast na novou BiH.

Napominje i da ne vidi šta bi, u tom slučaju, mogla biti njegova uloga u Predsjedništvu.

Dodik je u svojstvu predsjednika SNSD prisustvovao Desetom kongresu SPS u Beogradu i istakao da raspad bivše Jugoslavije nije bio pravedan za srpski narod i da su Srbi u BiH ne zato što žele, nego što moraju.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska zahvalna Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za podršku koju daju kada je najpotrebnija, ali je ukazao da je Srpska godinama devastirana aktivnostima visokog predstavnika i da je u stalnoj borbi da se sačuva.

Prema njegovim riječima, Srpska samo želi mir i stabilnost i ne traži ništa osim onoga što joj je dao Dejtonski sporazum kome je bitno doprinijela Srbija.

Dodik je naglasio da je Srbija žrtvovala svoju stabilnost zbog Republike Srpske i bitno uticala da bude formirana, što joj Srpska sada vraća ljubavlju.

On je ocijenio da građani Republike Srpske ponekad vole Srbiju više nego njeni građani.

Dodik je tokom obraćanja zvanicama na kongresu socijalista rekao da mu je čast biti tu, te im je poželio uspjeh.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar