Stranke

Dodik: Prešli su crvenu liniju – preko Ustavnog suda bi da nam uzmu teritoriju veličine opštine Trebinje

NARODU PORUČIO DA NEMA ZBOG ČEGA DA BRINE, RIJEČIMA: „OVO JE POLITIČKA TUČA“
  • Zajedno sa HDZ, naredne sedmice u proceduru će biti upućen ekst zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti troje stranih sudija i u kojem neće biti omogućeno preglasavanje ni jednog konstitutivnog naroda
  • Milorad DODIK  posebno naglasio da je Parlament BiH na taj potez (US BiH bez stranaca) pravo stekao još kada je navršeno pet godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

MILORAD Dodik, predsjednik SNSD,izjavio je da će iduće sedmice u parlamentarnu proceduru biti upućen zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti mjesta za strane sudije.

Dodik je ovo rekao nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD čija je ključna tema bila aktuelna politička situacija do koje je došlo nakon što je Ustavni sud BiH osporio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Dodik je ponovio da je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti troje stranih sudija, što je slučaj sada i u kojem neće biti omogućeno preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, uslov za rad u BiH.

Napomenuo je i da je Parlament BiH na taj potez pravo stekao kada je navršeno pet godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je da je u nekoliko navrata Republika Srpska pokušala da taj prijedlog, sa tim odredbama, stavi na dnevni red, ali da nije bilo podrške od strane SDA.

Novi prijedlog će, istakao je, uputiti zajedno sa HDZ-om BiH jer je pitanje rada Ustavnog suda BiH i njegovog sastava postalo prioritet za Srpsku, od kojeg neće odustati. Svi procesi će, dodao je, biti nastavljeni kada na to bude stavljena tačka.

– Svaki put kada strane sudije dođu sjede po raznim kuloarima sa ljudima iz međunarodne zajednice, dobijaju uputstva za glasanje. Biće zanimljivo u budućnosti gledati kako će se neko negativno moći odnositi prema zahtjevu političkih predstavnika dva konstitutivna naroda – naglasio je Dodik.

Na sjednici Komiteta je podržano održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske koja je zakazana za ponedjeljak. Dogovor je da zaključci političkih partija budu utvrđeni prije sjednice, a da se tokom zasjedanja javnosti obrate šefovi klubova poslanika.

– Ustavni sud BiH je donio neustavnu odluku. Za Republiku Srpsku je važno da bude očuvano jedinstvo. Ovo je ustavna i politička malverzacija. Ovim se prešla crvena linija naših odnosa. Ovaj sud je nakarada pravosudnih sistema u kojem djeluju tri strana suca i dva doskorašnja potpredsjednika SDA – rekao je Dodik.

Treba, kako je rekao, poštovati odluke pravosuđa, ali one zasnovane na pravu što u ovom, poslednjem slučaju nije slučaj.

– Ovo je prevara, podvala Srbima i ako Srbi iz Republike Srpske pristanu da se u kontinuitetu krećemo na ovaj način, to znači da ćemo za nekoliko godina izgubiti svaki smisao. Odlukom je obuhvaćeno 90.000 hektara. To je teritorija Trebinja. Urušava se i dejtonski princip 51 naspram 49 odsto – rekao je Dodik.

Pristup koji je zauzela Srpska na poslednjem sastanku kod predsjednice RS Željke Cvijanović je, kako je dodao, došao kao prijedlog opozicije, a koji je vladajuća struktura prihvatila.

– Biće interesantno vidjeti kako će se ponašati prema svom prijedlogu. Za Srpsku je bitno jedinstvo. To je jedini način da riješimo ovo pitanje – rekao je Dodik koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Na sceni je sada, kako je rekao, politička tuča pa „narod nema potrebe da brine“.

Ponovo je pozvao na dijalog o stvarima u BiH.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar