Странке

Додик: СДА опструисањем формирања Савјета министара крши Устав БиХ

„НИСАМ ОПТИМИСТА ПОВОДОМ САСТАНКА СДА,СНСД И ХДЗ ЈЕР ЋЕ ИЗЕТБЕГОВИЋ И ДАЉЕ УСЛОВЉАВАТИ“
  • „Нама и не треба договор с њима, јер ми, као представници Републике Српске, имамо уставно право да попунимо мјеста која су по Уставу предвиђена за представнике српског народа и Српску. Не треба они нама ништа да дају, нити ми нешто тражимо“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да СДА крши уставно право опструишући формирање власти на нивоу БиХ.

Додик је нагласио да није извјесно када ће Савјет министара бити формиран, те да СДА измишља разне начине да покаже како се о томе разговара, а да у суштини договор није близу.

„Нама и не треба договор с њима, јер ми, као представници Републике Српске, имамо уставно право да попунимо мјеста која су по Уставу предвиђена за представнике српског народа и Српску. Не треба они нама ништа да дају, нити ми нешто тражимо“, истакао је Додик.

Он је за РТРС рекао да није оптимиста поводом најављеног састанка СНСД-а, ХДЗ-а и СДА-а и да ће Бакир Изетбеговић и даље условљавати.

„Немам захтјеве и очекивања, али ћу наравно отићи на састанак“, рекао је лидер СНСД-а.

Додик је истакао да је за формирање Савјета министара потребно измијенити процедуре које су наметнули високи представници у БиХ, те поштовати Устав и изборну вољу грађана.

„Потребно је да Република Српска именује свог представника у Савјет министара и да и други у БиХ то ураде, те да се они састану и конституишу орган. Проблем је што су измислили да то мора да иде у парламент, а ту је потребна већина“, рекао је Додик.

Додик: Организовани атак на Републику Српску

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра организованим атаком на Републику Српску расподјелу средстава Управе за индиректно опорезивање БиХ, којом је Српска оштећена за 22 милиона КМ, те игнорисање закључака Владе Српске о расподјели прихода на основу лиценци за 4Г мобилну мрежу због којих би ове године Република могла да остане без 135 милиона КМ.

Коментаришући неизвршење пресуде Суда БиХ у вези са исплатом индиректиних пореза и игнорисање закључака Владе Српске о расподјели прихода на основу лиценци за 4Г мрежу, Додик је нагласио да су то озбиљни проблеми, те поручио да ће Република Српска у наредним данима искористити институционалну и сваку другу позицију како би ријешила проблем са расподјелом средстава од индиректних пореза.

Он је упитао по којем је критеријуму Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ утврдила да баш Сарајево буде главно мјесто за рсподјелу новца од лиценци за 4Г мобилну мрежу.

„То су ствари који траже политички договор, а ове који су до сада представљали Републику Српску очигледно није брига за њу. Зато се десило да новац прво иде у Сарајево, а то је и наш новац“, рекао је Додик за РТРС.

Република Српска је у прва три мјесеца изгубила 22 милиона КМ јер Управа за индиректно опорезивање БиХ не примјењује нове коефицијенте расподјеле средстава. Такође, Српска због непоштовања одлука Владе о расподјели новца од лиценци за четврту генерацију мобилне мреже, у прва три мјесеца губи 35 милиона КМ.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар