Странке

Додик: СНСД неће ни у једној варијанти прихватити „Републику БиХ“

УПОЗОРИО ДА ЗАХТЈЕВИ СДА УРУШАВАЈУ `ДЕЈТОН` И УГРОЖАВАЈУ МИР
  • Лидер СНСД након сједнице Главног одбора странке упозорио: Уколико се не буде поштовао изворни Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ и акт о грађанским правима и слободама у којем је предвиђено право на самоопредјељење
  • Утврдили смо – открио је Милорад Додик – да је увођење бонских овлаштења било мимо Устава и да није било у складу са међународним споразумом, те да све што је произведено на бази тих овлаштења сматрамо привременим”
  • СНСД тражи да се покрене иницијатива да се Република Српска и Федерација БиХ врате у уставне оквире и одбијају промјене Устава БиХ којима би одбрана и индиректни порези постали његов дио
  • Додик указао да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић потписивао пријем у држављанство БиХ појединим припадницима одреда „Ел мухаџедин“ и да то  Џаферовића додатно дискредитује

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да та странка одбацује било какве приједлоге о томе да буде формирана “република БиХ” и да се изврши њена територијална трансформација, наводећи да то представља урушавање Дејтона, да је антиуставно и угрожава мир у БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Главног одбора СНСД-а, рекао да је то за СНСД неприхватљиво.

Он сматра да, уколико се не буде поштовао изворни Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ, акт о грађанским правима и слободама у којем је предвиђено право на самоопредјељење.

“Утврдили смо да је увођење бонских овлаштења било мимо Устава и да није било у складу са међународним споразумом, те да све што је произведено на бази тих овлаштења сматрамо привременим”, додао је Додик.

Он је поручио да СНСД одбацује интервенционизам међународне заједнице и наметнуте одлуке високог представника и тражи дијалог у оквиру БиХ о свему што је било тема тог интервенционизма, прије свега о законима који су мијењали систем надлежности.

Додик је на рекао да су на данашњој сједници Главног одбора СНСД-а усвојена 64 закључка о различитим областима као осврт на ситуацију у Српској и БиХ, од политичке ситуације, економије, образовања до демографије.

Он је навео да је Главни одбор формирао комисију која ће утврдити коначну верзију закључака у наредних неколико дана.

Предложићемо нашег кандидата за потпредсједника парламента

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СНСД предложити свог кандидата за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Коментаришући оставку потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића, Додик је рекао новинарима у Бањалуци након сједнице Главног одбора СНСД-а да је ова странка приступила иницијативи о смјени Братића, који је учествовао у раду конгреса СДА, а да се није оградио од мјера усмјерених против Републике Српске.

“Неприхватљиво је да Сенад Братић из СДА у репрезентативном смислу прима плату, добија одређене привилегије, а да на страначким органима гласа против Републике Српске”, појаснио је Додик.

Он је навео да је Братић, када је видио да је то већ готово, јер СНСД то озбиљно ради, сам поднио оставку.

Додик каже да СНСД не мисли да ради са СДА било какве послове.

“Што се тиче заједничких институција БиХ, ми не можемо да бирамо кога је изабрао бошњачки народ. У нашим институцијама можемо нашим гласовима да одлучујемо ко може да буде или не може да буде”, рекао је Додик.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за вечерас посебну сједницу парламента поводом Приједлога одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Сенада Братића због учествовања у доношењу декларације СДА која је директно усмјерена против интереса Републике Српске.

Братић је данас саопштио да је поднио неопозиву оставку на ту функцију и да је то учинио у договору са СДА.

Џаферовић је потписивао пријем у држављанство БиХ муџахедина

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да су документи који доказују да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић потписивао пријем у држављанство БиХ појединим припадницима одреда „Ел мухаџедин“ само елементи који Џаферовића додатно дискредитују.

Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ, рекао је новинарима у Бањалуци да је у Предсједништву БиХ, али да су његови и Џаферовићеви односи оптерећени ситуацијом у вези са ратном прошлошћу бошњачког члана Предсједништва и чињеницом да никада нису расвијетљене те околности.

Он је навео да СНСД у прошлом готово читавом мандату није учествовао у раду парламента БиХ када је њиме руководио Џаферовић, због његове ратне прошлости.

„Џаферовић, као ратни начелник Службе безбједности Зенице 23. августа 1994. године био је свједок када су муџахедини ликвидирали Србе одсијецајући им главе, а није предузео ниједну радњу да се то спријечи и да се кривци приведу правди“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да су ти војници били заробљени и да се на њих односила Међународна конвенција која штити заробљенике, али да одговорни људи нису учинили ништа да их заштите.

„То је било довољно за СНСД да у претходном времену у парламенту БиХ предузме те своје радње и активности“, навео је Додик.

(Срна)

Потпуно је неизвјесно шта ће бити са формирањем Савјета министара БиХ

НА сједници Главног одбора СНСД Додик је  рекао да је политичка ситуација у Републици Српској стабилна те да Српска има најбоље показатеље – од броја запослених до укупних економских прилика.

Истакао је и да је, што се тиче формирања власти на нивоу БиХ, дошло до спекулативних захтјева те да у овом часу није извјесно у којем правцу ће се кретати формирање Савјета министара.

„Оно што смо чули је антиуставно и антидејстонско“, рекао је Додик говорећи о Декларацији СДА.

Упозорио је да се мора направити модерно образовање, те да на универзитетима постоје породични и кумовски кланови који се морају разбити без оклијевања и да ће се морати промовисати знање.

Жељка Цвијановић предсједник Републике Српске и члан ГО, предложила је ГО више од 60 закључака, у којима се између осталог наводи да ГО остаје при уставном начелу да се БиХ састоји од два ентитета те да су ентитети ти који носе репрезентативнист.

Један од закључака је и да ГО сматра ургентним доношење Закона о Уставном суду БиХ те да ће Република Српска тражити од Федерације повлачење споразума о Закону о одбрани и Закона о УИО, и Закона о ВСТС.

Такође, међу закључцима је и онај да СНСД тражи да се покрене иницијатива да се Република Српска и Федерација БиХ врате у уставне оквире и одбијају промјене Устава БиХ којима би одбрана и индиректни порези постали његов дио.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар