Странке

Додик: Срби у Савјету министара БиХ морају имати мјесто предсједавајућег и три министра

ПОРУЧИО БОШЊАЦИМА: АКО БУДЕТЕ ОПСТРУИРАЛИ САВЈЕТ МИНИСТАРА НЕЋЕ РАДИТИ НИ ДРУГИ ОРГАНИ
  • „То није никакав преседан нити било шта тражимо, а да није било раније. Иначе, не вјерујем у добре намјере Бошњака да заврше клацкалицу око формирања Савјета министара, иако га је потребно формирати што прије, јер је ЕУ то тражила као један од услова давања мишљења БиХ за кандидатски статус“
  • Додик поновио да ће Српска поштовати резулуцију Народне скупштине РС о војној неутралности: „Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни послије“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да ће делегације његове странке и СДА разговарати у сриједу о формирању Савјета министара, те нагласио да неће функционисати ни други органи БиХ уколико буде настављена опструкција формирања Савјета министара.

Додик каже у том случају неће функцинисати Представнички и Дом народа парламента БиХ.

„Ако их пустите да раде, легализујете састав Савјета министара, што није воља Републике Српске, њених људи и уопште грађана БиХ који су гласали на прошлим изборима“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка страначке координације СНСД-а.

Он је поручио да на преговоре са СДА иду са познатим ставовима, а то је да Србима у Савјету министара припада позиција предсједавајућег и три министра од укупно девет, као што је било у протеклом мандату.

„То није никакав преседан нити било шта што тражимо, а да није било раније. Иначе, не вјерујем у добре намјере Бошњака да заврше ту клацкалицу око формирања Савјета министара, иако га је потребно формирати што прије, јер је ЕУ то тражила као један од услова давања мишљења БиХ за кандидатски статус. То бисмо онда могли да одрађујемо до краја године и покушамо да БиХ ставимо у орбиту кандидата за чланство у ЕУ, али то ће очигледно бити тешко због поменуте и организоване опструкције“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је у БиХ озбиљно тешка ситуација, јер се дешава потпуна парализа рада органа.

„На нивоу БиХ постојећа структура у Савјету министара покушава да обезбиједи свој међународни и унутрашњи легитимитет који нема. Покушавају још да расписују конкурсе и запошљавају људе из претходне гарнитуре власти на важна мјеста како би и када се формира нови Савјет министара већ имали `заробљену` структуру система“, рекао је Додик.

Он је истакао да то онемогућава квалитетан приступ и рад.

Кад је ријеч о НАТО, Додик је поновио да ће Српска поштовати резулуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

„Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни послије“, рекао је Додик.

Он је рекао да у Српској треба убрзати инвестициони циклус градњом аутопутева, хидро и термо-електрана.

Састанку у Палати Републике присуствовали су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, као и чланови Главног одбора Драган Лукач, Средоје Новић, Радован Ковачевић и Славко Митровић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар