Странке

Додик: Уставни суд БиХ постао криминална организација која не поштује ни Устав ни законе

„ПО ДЕЈТОНУ: СВЕ ШТО НИЈЕ ДАТО БиХ – А ИМОВИНА НИЈЕ – АУТОМАТСКИ ПРИПАДА ЕНТИТЕТИМА“
  • Уставни суд БиХ усвојио апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча које је у посједу Републике Српске
  • Милорад ДОДИК: „Очигледно је да се овдје ради о једној пљачки и отимачини коју покушавају да ефектуирају и да је заокрену у неке одлуке Уставног суда БиХ, који већ готово у континуитету свим одлукама иде против устава примарно, а против Републике Српске у суштини
  • Радован ВИШКОВИЋ: „Што се тиче СНСД-а, избори могу да се одрже и овај викенд. Ми ћемо побиједити и у октобру и у сваком мјесецу

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је Уставни суд БиХ очигледно постао криминална организација која не поштује ни Устав ни законе или поштује само законе које је наметнуо високи представник.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, којом је усвојио апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске, Додик је рекао данас новинарима у Дервенти да то апсолутно не одражава уставну позицију која каже да је све оно што није изричито дато БиХ, а имовина није дата БиХ, имовина ентитета.

„Очигледно је да се овдје ради о једној пљачки и отимачини коју покушавају да ефектуирају и да је заокрену у неке одлуке Уставног суда БиХ, који већ готово у континуитету свим одлукама иде против устава примарно, а против Републике Српске у суштини“, закључио је Додик.

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске.

Ову апелацију Уставни суд је усвојио на посљедњој сједници, одржаној 20. маја.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године, те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.

Изборе не треба одгађати, проблем је ЦИК

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Дервенти да избори не треба да буду одгођени и најавио подршку свакој одлуци на Савјету министара која обезбјеђују средства за њихово одржавање, али је указао да су проблеми у незаконито изабраној Централној изборној комисији (ЦИК).

„Спремни смо да подржимо сваку одлуку Савјета министара која обезбјеђује средства за одржавање тих избора. Нисмо у позицији да то избјегавамо, то неки други чине. Сматрамо да ЦИК није законито изабран и да ту постоје проблеми“, рекао је Додик.

Он је истакао да СНСД има добру организациону структуру и да се озбиљно припрема за изборе.

Додик је изразио увјерење да ће СНСД у Изборној јединици четири добити изборе у садашњем капацитету, односно да ће у све четири општине Модричи, Дервенти, Броду и Вукосављу добити начелнике и скупштинску већину.

„Данас разговарамо на који начин прибавити нову снагу СНСД-у у оквиру организационог и акционог дјеловања. Вјерујем да ћемо на изборе изаћи способни да те изборе добијемо у капацитету како смо до сада“, изјавио је Додик новинарима.

Он је додао да је данашњи састанак организован са активистима, предсједницима локалних одбора, те народним посланицима из СНСД-а из Изборне јединице четири, што је такође учињено у неколико изборних јединица.

Додик је истакао да СНСД има у све четири општине власт и да то чине дужи низ година.

„Видљив је напредак када дођете у Дервенту, град који је у току грађанског рата битно разрушен. Видите да је сада савремен град са јаком привредом, ријешеном инфраструктуром, у коме људима није проблем запошљавање. То даје оптимизам и тако је и у другим општинама“, рекао је Додик.

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић нагласила је да је намјера и амбиција да и у наредне четири године СНСД има своје начелнике и власт у Изборној јединици четири.

„Много смо заједно урадили у локалним заједницама, све оно што је важно за наше људе на локалу, у општинама, селима, градовима у којима живе. То је политика СНСД-а и ми се припремамо за ове изборе, а све се одвија у специфичним околностима“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, специфичне околности су нелегалан избор ЦИК-а, кршење различитих процедура, непоштовање закона, али и дио који се односи на одгађање избора.

„Очекујемо од надлежних органа да се изјасне да ли је било све у складу са Уставом и законом. СНСД ради на терену упркос свему и намјера нам је да останемо најјачи, да формирамо локалну власт која ће са републичким властима радити на добробит наших грађана, и сигурна сам да ће Влада Републике Српске бити на услузи грађанима као и до сада“, рекла је Цвијановићева.

СНСД спреман за изборе

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић истакао је да је СНСД спреман за изборе и да се одржавају овај викенд.

„Што се тиче СНСД-а, избори могу да се одрже и овај викенд. Ми ћемо побиједити и у октобру и у сваком мјесецу. Овдје смо да чујемо наше људе, да поразговарамо да пројекти који су планирани на овој регији буду спроведени према планираној динамици“, рекао је Вишковић.

Он је додао да ће у Инвестиционо-развојној банци бити посебан фонд за локалне заједнице из којег ће бити помагана примјена пројеката.

Предсједник ОО СНСД-а Модрича Младен Крекић рекао је да локалне заједнице не би могле ништа учинити специјално да нису имали подршку институција Републике Српске којима руководе људи из СНСД-а.

„Били би много сиромашенији и не би могли урадити све ове пројекте и постићи резултате. И Модрича ће побиједити и бити уз СНСД“, рекао је Крекић.

Предсједник ОО СНСД-а Дервента Милорад Симић је истакао да је разговарано о тековинама које су обезбијеђене у протеклом времену.

„Имамо јаку подршку коју нећемо изневјерити. Бољих нема и неће бити. Избори ће бити наши, народни. Вјерујем у подршку народа, настојали смо оправдати њихово повјерење, и вјерујем да ће бити у све четири општине изборна побједа“, рекао је Симић.

Предсједник ОО СНСД-а Вукосавље Борислав Ракић у име свих начелника Изборне јединице четири захвалио је на подршкци коју су имали у претходном времену.

„Нама из изразито неразвијених општина подршка значи, као и грађанима и надамо се да ће ове све четири општине показати праву снагу СНСД-а, која је увијек стајала уз СНСД и наравно да ћемо побјеђивати“, рекао је Ракић.

Предсједник ОО СНСД-а Брод Илија Јовичић рекао је да су као и свих претходних избора спремни за изборе.

„Уз подршку Владе Републике Српске, виших органа власти Брод је изашао из безнадежне ситуације. Још има проблема и питања, грађани су стрпљиви и задовољни оним што смо урадили“, рекао је Јовичић.

Састанку Извршног комитета СНСД-а са руководством општинских одбора из Изборне јединице четири, која обухвата Дервенту, Брод, Вукосавље и Модричу присуствовали су потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић, члан Предсједништва СНСД-а Зоран Тегелтија, те предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар