Stranke

Košarac: SNSD ni po koju cijenu neće podržati slanje ni redukovanog ANP

„UĆI ĆEMO U JOŠ DUBLJU KRIZU, BIĆE POTREBNO MNOGO VREMENA DA SE VRATI POVJERENJE“
  • Član rukovodstva SNSD Staša KOŠARAC: „Nećemo dozvoliti nikome u BiH da u naše ime bira neke podobne Srbe koji bi vršili vlast na zajedničkom nivou izuzev onih koji imaju izbornu pobjedu u Republici Srpskoj, a su SNSD i naši koalicioni partneri

ČLAN Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da je sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara logičan slijed aktivnosti i da SNSD ni po koju cijenu neće podržati slanje ANP-a, pa ni onog redukovanog s fokusom na civilnu oblast.

„Obaveza svih nas je da poštujemo Ustav i političko predstavljanje naroda poslije izbornog procesa i važno je da se implementiraju izborni rezultati. Bilo je mnogo uslovljavanja, prekršen je Zakon o Savjetu ministara i mnoge druge procedure. Mislim da je to bila politika SDA motivisana nekim modelom dijela međunarodne zajednice koja je prisutna u BiH“, naglasio je Košarac.

On je ponovio da SNSD neće odustati od stava da je vojna neutralnost najbolje rješenje za BiH, te da je vanredna sjednica Predsjedništva BiH logičan slijed aktivnosti.

„Nećemo glasati za ANP i nećemo podržati takvo rješenje na nivou Predsjedništva ili bilo kojeg drugog organa. Nakon provjera Zorana Tegeltije od CIK-a i Sipe, logičan slijed je bio da Predsjedništvo obavi svoj dio aktivnosti i zato je Dodik pokrenuo inicijativu za zakazivanje vanredne sjednice“, naveo je Košarac.

On je podsjetio da postoje izjave predsjedavajućeg i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH – Željka Komšića i Šefika Džaferovića – o kandidatu za predsjedaavajućeg Savjeta ministara, ali i stav SNSD-a da nema ANP-a.

Član Predsjedništva SNSD-a je dodao da nije ni pesimista ni optimista uoči vanredne sjednice Predsjedništva BiH zakazane za utorak, jer, kako kaže, do sjednice ima dovoljno vremena.

„Svima treba iz dobrih namjera ukazati na neophodnost konstituisanja organa. Mi nismo opterećeni da se to mora uraditi po svaku cijenu, ali jesmo politički motivisani za dosljednu primjenu Ustava i zakona i političko predstavljanje našeg nareda. Nećemo dozvoliti nikome u BiH da u naše ime bira neke podobne Srbe koji bi vršili vlast na zajedničkom nivou izuzev onih koji imaju izbornu pobjedu u Republici Srpskoj, a su SNSD i naši koalicioni partneri“, poručio je Košarac.

On je naveo da u BiH postoje strukture koje kada domaći političari proizvodu neki akt, poput sporazuma o formiranju vlasti, pokušavaju da ga pomnože sa nulom.

„Treba se motivisati dijalogom, uvažavajući sve političke različitosti i uvažavati Ustav, zakon i važnost političkih predstavnika koji su izabrani na izborima da moraju biti dio struktura, a ne oni koji biraju stranci ili neke strukture u drugom entitetu koji vide podobniju strukturu“, rekao je Košarac za „Kliks“.

On je onovio da ANP nije nigdje uslov za konstituisanje vlasti i da bi nova vlast trebalo da mapira spoljnu politiku i prioritete države.

„Ne postoji nikakva mogućnost slanja ANP-a, pa ni redukovanog. Nema uslovljavanja. Ako se prokocka prilika i ponište potpisi lidera sa sporazuma, ući ćemo u dublju političku krizu i izgubiti dosta vremena da se vrati povjerenje“, upozorio je Košarac.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar