Странке

Ковачевић: У Предсједништву БиХ неће се гласати само о Тегелтији већ и о дејтонској БиХ

„ОНАЈ КО НЕ ПОШТУЈЕ ДЕМОКРАТСКУ ВОЉУ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, НЕ ПОШТУЈЕ НИ СРПСКУ“
  • Портпарол СНСД Радован КОВАЧЕВИЋ: „У Српској су одржани избори и грађани су јасно рекли кога желе да буде у Савјету министара, а то су људи из СНСД-а и владајуће коалиције из Републике Српске. Ми смо предложили Зорана Тегелтију и он је одраз изборне воље грађана Српске. Онај ко не поштује демократску вољу грађана Републике Српске, не поштује Српску, а самим тим ни БиХ“

ЧЛАНОВИ Предсједништва БиХ гласаће на сутрашњој сједници, осим за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, и о томе да ли прихватају дејтонску БиХ са њеном уставном структуром, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да ни десет мјесеци послије одржавања општих избора није формиран Савјет министара, иако постоје недвосмислени изборни побједници и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, као и међу конститутивним народима.

И Устав и закон су веома јасни, а они су већ давно прекршени. Ми смо најкасније 30 дана након конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требали имати именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара, али од тада је прошло већ осам мјесеци без те одлуке, нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, јасно је да се предсједавајући Савјета министара у сваком мандату бира из другог конститутивног народа, те да је сада ред на Србина из Републике Српске.

У Српској су одржани избори и грађани су јасно рекли кога желе да буде у Савјету министара, а то су људи из СНСД-а и владајуће коалиције из Републике Српске. Ми смо предложили Зорана Тегелтију и он је одраз изборне воље грађана Српске. Онај ко не поштује демократску вољу грађана Републике Српске, не поштује Српску, а самим тим ни БиХ“, каже Ковачевић.

Он је поручио да ће на тај начин разумјети и сутрашње гласање у Предсједништву БиХ.

Уколико буду гласали против демократски изражене воље грађана Српске они ће гласати против Републике Српске и ми ћемо јасно разумјети те сигнале. Морам да поновим оно што смо већ неколико пута рекли да ми у СНСД-у и Српској имамо јасан одговор и на такву ситуацију“, истакао је Ковачевић.

На захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за сутра је заказана ванредна сједница Предсједништва БиХ на чијем дневном реду је само једна тачка – именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар