Странке

Нови изборни фијаско опозиције – Бјелица опет тражи смјену Говедарице

СДС У ДОБОЈУ ДРЖАЛА ВЛАСТ 28 ГОДИНА, А САДА БОРИС ЈЕРИНИЋ ДО НОГУ ПОТУКАО ЊЕНОГ КАНДИДАТА

Борис Јеринић и Мирко Ћурић

  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Очекивани су резултати пријевремених локалних избора у два града и седам општина у Српској и Федерацији БиХ. Мислим и на Требиње, Рибник, Дрвар, као и када је у питању кандидат за градоначелника у Добоју
  • Милован БЈЕЛИЦА, потпредсједник СДС: „Добој смо изгубили тек када је предсједник наше странке отјерао људе који су били спремни да након општих избора разговарају са свима. Да ствар буде још гора, након тога је он почео да разговара и преговара како би себи обезбиједио мјесто у Вијећу народа РС. Ууколико Говедарица неће да оде, биће одржана ванредна сједница Скупштине на којој ће бити смијењен, те се то више не смије одгађати“

ОПОЗИЦИЈА је  у Републици Српској и на пријевременим изборима за поједине локалне заједнице поново изгубила од странака на власти, а СДС – највећа опозициона странка у Српској – остала је без Добоја, једног од својих бастиона и града којим је владала дуже од 28 година.

Са више од 90 одсто освојених гласова, Борис Јеринић, независни кандидат за градоначелника Добоја, а којег је подржао СНСД, до ногу је потукао Небојшу Шајиновића, кандидата СДС-а.

У Требињу је ПДП-ов кандидат Саша Борјан, са мало више од пет хиљада гласова разлике, изгубио од СНСД-овог Мирка Ћурића.

У општинама у Федерацији БиХ гдје већину чини српско становништво – странака опозиције није било ни у причи.

С Вукотом Говедарицом, предсједником СДС-а, данас нисмо успјели ступити у контакт јер се није јављао на наше позиве. Као и након изборног пораза на прошлогодишњим октобарским изборима, поједини чланови ове странке затражили су његову смјену.

Најгласнији је опет био Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а, наглашавајући да је странка пред колапсом и да је вријеме да се Говедарица повуче и поштеди је даљег урушавања.

„Добој смо изгубили тек када је предсједник наше странке отјерао људе који су били спремни да након општих избора разговарају са свима. Да ствар буде још гора, након тога је он почео да разговара и преговара како би себи обезбиједио мјесто у Вијећу народа РС“, рекао је Бјелица, додајући да уколико Говедарица неће да оде, биће одржана ванредна сједница Скупштине на којој ће бити смијењен, те да се то више не смије одгађати.

У ПДП-у кажу да су пријевремени избори одржани у скоро немогућим условима, те да је њихов кандидат за градоначелника Требиња ипак остварио значајан резултат с обзиром на околности.

„Редовни локални избори биће прави тест. Ово је за нас једна опомена и уз један озбиљан рад морамо дефинисати како изаћи спремније на сљедеће локалне изборе и с више партија које ће подржати конкретно кандидате ПДП-а“, рекао је за „Независне“ Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Ипак, и поред разлике веће од 27.000 гласова, СДС не жели да призна изборни пораз у Добоју и честита противкандидату и даље тврдећи да су покрадени.

„Могу да честитам свим часним људима, свим поштеним људима, свим људима који су заслужили нешто што су учинили. Ово није заслужено, ово није часно, ово је била једна прљава игра, не прљава – препрљава, и наравно да нећу да честитам. Значи, не пада ми на памет“, рекао је Шајиновић, док је Миленко Иванчевић, члан Повјереништва СДС-а, рекао да се због 3.354 гласа не може говорити о крају странке, већ о њеном почетку.

Са друге стране, Јеринић је рекао да су показали да странку чине људи, те да су показали да у Добоју могу и знају и да ће побјеђивати и у наредним годинама, те да ће радити и сарађивати са свима.

„Хоће то кад се излази на изборе под оваквим условима, оклијева, пренемаже, повлачи, пристаје. Ја бих коначно признао ‘нисам ја за ово’, прогласио ликвидацију партија, банкрот идеја, колапс енергије, сумрак воље, извинио се свима и пустио клинце који имају петљу да организују нешто ново“, написао је на свом Фејсбук профилу Ђорђе Вуковић, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, коментаришући поновни изборни пораз опозиције.

Изборне резултате пријевремених локалних избора у два града и седам општина у Српској и Федерацији БиХ коментарисала је и Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске, оцијенивши да су они очекивани.

„Мислим и на Требиње, Рибник, Дрвар, као и када је у питању кандидат за градоначелника у Добоју“, рекла је Цвијановићева.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Opozicija-u-RS-potucena-do-nogu-na-prijevremenim-izborima-u-SDS-u-muk/523637

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар