Странке

Посланици из Добоја дио већине у НС Српске, а Обрен Петровић у српском патриотском блоку у Сарајеву

ОДЛУКА РУКОВОДСТВА СДС У ДОБОЈУ КОЈА ЋЕ ОЈАЧАТИ ИНСТИТУЦИЈЕ РС И СРПСКИ ГЛАС У БиХ
  • Добојски СДС затражио одговорност врха СДСа јер је странка остварила убједљиво најлошији резултат на изборима од свог оснивања. Такође: што хитније превремене унутарстраначке изборе

СВИ посланици из СДС Добоја у Народној скупштини РС и Представничком дому парламента БиХ биће дио власти, једногласно је одлучила Скупштина овдашњег градског одбора СДС-а.

О томе се у Добоју шушка већ два мјесеца, а те спекулације потврдила је Скупштина својом одлуком.

То значи да ће три посланика СДСа из Изборне јединице пет у Народној скупштини Републике Српске – Небојша Марић, Данијел Јошић и Нина Букејловић – подржати скупштинску већину, а Обрен Петровић, који је добио мандат у Парламентарној скупштини БиХ, прихватити позив новоизабраног члана Предсједништва БиХ из реда српског народа Милорада Додика за формирање патриотског блока.

На сједници која је одржана након што су чланови добојског СДСа у недјељу напустили засједање Главног одбора странке у Бањалуци незадовољни третманом, односно звиждуцима и оптужбама да су издајници, донесени су закључци које је медијима саопштио Борис Јеринић, члан Градског одбора СДСа Добој.

„Скупштина ГО СДСа Добој пружа своју пуну подршку новоизабраним носиоцима мандата да буду дио власти у парламенту БиХ, тако и у Народној скупштини РС, а у циљу заступања интереса свих грађана Добоја“, изјавио је Јеринић, који се једини обратио медијима након сједнице послије које је приређен ручак за све чланове.

Скупштина добојског СДСа осудила је „изрежиране и синхронизоване нападе појединих високих функционера СДСа на чланство у Добоју“, нарочито због тога што су у Добоју остварени најбољи резултати у РС.

„Сада су добили одлуку, не појединца, не мене, не било кога, него Скупштине СДСа у Добоју. И пуна је подршка предсједнику СДСа Обрену Петровићу и свим људима који руководе градском организацијом“, навео је Јеринић.

Добојски СДС позвао је на одговорност врх СДСа с обзиром на то да је та странка остварила убједљиво најлошији резултат на изборима од свог оснивања, те да се што хитније организују пријевремени унутарстраначки избори.

„Тражимо одговорност свих оних који су имали лош изборни резултат. Предсједник странке је рекао сам да, уколико изгуби, неће бити предсједник СДСа. Он је то рекао, нисам ја, али ми тражимо одговорност, не само од њега, него тражимо одговорност од свих“, казао је Јеринић.

Он је рекао да лидер СДСа Вукота Говедарица није разговарао са шест чланова Главног одбора СДСа из Добоја, који су у недјељу напустили сједницу у Бањалуци, те на питање да ли страхују да ће лидер странке распустити добојски одбор, додао је да он има статутарно право да то учини.

„Вјероватно он зна шта ће. То је питање за предсједника СДСа, да ли људи који побјеђују, који су побиједили на сва четири нивоа, који су му донијели побједу и у Добоју, не заслужују да буду у СДСу, онда је то његова одлука“, закључио је Јеринић.

Говедарица: Главни одбор СДС ће донијети коначну одлуку на бази платформе

„ОНАЈ ко не жели да поштује одлуке Главног одбора СДСа дебело искаче из оквира страначке дисциплине. Вјерујем да су сви тога свјесни“, то је, са друге стране, за Српскаинфо рекао предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица коментаришући закључке Градског одбора СДС-а у Добоју.

„Желим да нагласим да је Главни одбор СДС био експлицитан и да смо заједно договорили како ће странка функционисати. То значи да ће Главни одбор донијети коначну одлуку на бази платформе која ће бити основа за разговор са било ким. Мислим да би та коначна одлука требало да буде опредјељење СДС-а“, каже Говедарица.

На питање да ли ће чланство СДС у Добоју са Обреном Петровићем на челу бити санкционисано због кршења страначке дисциплине, Говедарица је рекао да „не би сада размишљао о томе“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар