Странке

РС одбацује Изетбеговићеву понуду: да СДА одустане од укидања имена РС, а да Додик пристане на НАТО

ГОВЕДАРИЦА: ЈАСНО ЈЕ ДА СДА ЖЕЛИ ДА ПРАВЉЕЊЕМ ВЕЛИКОГ РИЈЕШИ МАЛИ ПРОБЛЕМ
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ, предсједник Народне скупштине РС: „Република Српска је дејтонска категорија. Алија Изетбеговић је у име бошњачког народа 1995. године потписао Дејтонски споразум и Устав БиХ као његов саставни дио, којим је јасно верификован назив Република Српска. Сваком је јасно да је ту ријеч о директном кршењу и Устава и Дејтонског споразума и да од те приче нема ништ“
  • Радован КОВАЧЕВИЋ, портпарол СНСД: Изетбеговић  признаје да идеја апелације није била озбиљна, већ да се радило само о алату за политичку уцјену. Нисмо пристали на политичке уцјене ни тада, нећемо пристати ни сада

РЕПУБЛИКА Српске неће пристати на уцјену Бакира Изетбеговића, лидера СДА, који је рекао да се најављена апелација те странке за преиспитивање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ може повући ако се Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, предомисли и почне да поштује раније донесену одлуку о путу БиХ ка НАТО-у.

Изетбеговић је рекао за ФТВ да су то ствари које се могу ријешити разговорима, али да је предуслов да Додик „почне да поштује Устав БиХ и њене законе“.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, рекао је „Независним“ да за условљавање не постоји ниједан аргумент или чињеница.

„Република Српска је дејтонска категорија. Алија Изетбеговић је у име бошњачког народа 1995. године потписао Дејтонски споразум и Устав БиХ као његов саставни дио, којим је јасно верификован назив Република Српска. Сваком је јасно да је ту ријеч о директном кршењу и Устава и Дејтонског споразума и да од те приче нема ништа“, рекао је Чубриловић.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а, каже да је овом изјавом Изетбеговић признао да идеја апелације није била озбиљна, већ да се радило само о алату за политичку уцјену.

„Нисмо пристали на политичке уцјене ни тада, нећемо пристати ни сада. То је за СНСД недопустиво, а кад је у питању пут према НАТО-у, дужни смо да поштујемо све одлуке Народне скупштине РС која нас обавезује да поштујемо Резолуцију о проглашењу војне неутралности РС“, рекао је Ковачевић за „Независне“ приписавши ову Изетбеговићеву изјаву проблемима које има у ФБиХ, а које не може да ријеши.

И Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, и Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, за „Независне“ су рекли да се о имену Републике Српске не може преговарати.

Говедарица каже да се показало тачним оно на што је он, како каже, упозоравао раније, а то је да ће бити покренута иницијатива за укидање имена Републике Српске како би мали проблем био ријешен прављењем великог проблема.

„Јасно је да СДА хоће да направљени велики проблем занемари с намјером да ријеши мањи, а то је формирање Савјета министара са СНСД-ом. Наравно, није циљ била апелација, већ манипулација, и ту је једина непознаница да ли је СНСД прикривено учествовао у свему томе. Веома јасно сам тада назначио да је то смишљен план како и на који начин СДА треба да закопа ратну политичку сјекиру са СНСД-ом, да пређу преко свега и са оним политичким снагама које су потписале МАП направе политички договор и у коначници формирају Савјет министара“, сматра Говедарица.

„Мислим да је прича о имену РС изузетно штетна, непримјерена и неће допринијети стварању боље политичке атмосфере“, истиче Бореновић и сматра да се се ради о озбиљној трговини и сарадњи између Изетбеговића и Додика.

„Шта ће то даље значити, најбоље знају њих двојица. Очигледно су у свакодневној комуникацији и договарају изношење ставова у јавности“, закључује Бореновић.

Говорећи о ставовима опозиције да се ради о договору између СНСД-а и СДА, Ковачевић каже да такве коментаре могу износити само људи недорасли политици, те тврди да је СНСД позивом свим странкама на уједињење демонстрирао жељу да профитира Република Српска.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Srpska-ne-pristaje-na-Izetbegovicevu-ucjenu/522107

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар