Странке

СНСД предлаже Влади и НС Српске да иницирају укидање функције високог представника

ОДБАЧЕНЕ И ОШТРО ОСУЂЕНЕ ТВРДЊЕ СДА ДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ПОСТОЈИ АПАРТХЕЈД
  • СНСД неће подржати било какву политичку или територијалну реорганизацију БиХ која би задирала у постојећи уставни статус Републике Српске

ИЗВРШНИ комитет СНСД-а предложио је странкама из Републике Српске у парламенту БиХ да формирају чврсту коалицију за Српску и заједничко учешће у органима власти на нивоу БиХ.

Извршни комитет је одбацио и оштро осудио квалификације изнесене у закључцима Предсједништва СДА, посебно оне у којима се наводи да се у Републици Српској спроводи апартхејд и дискриминација, наведено је у закључцима Извршног комитета СНСД-а које данас новинарима у Бањалуци саопштио портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

У закључцима је наведено да је неприхватљив притисак на Републику Српску у вези са Акционим планом за чланство у НАТО-у (МАП) и НАТО интеграцијама, те се инсистира на поштовању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Извршни комитет СНСД-а осудио је сваку врсту деградирања и непоштовања наведене Резолуције од представника Републике Српске.

Према наводима из закључака, Извршни комитет СНСД-а сматра да највећу одговорност за лоше стање у БиХ сносе високи представник и органи међународне заједнице за спровођење мира који су масовно кршили Дејтонски мировни споразум и његов Анекс 4.

„Извршни комитет СНСД-а предлаже Влади и Народној скупштини Републике Српске да, као потписници Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, поднесу иницијативу за укидање овог анекса код осталих потписница споразума – Србије, Хрватске, Федерације БиХ и заједничких органа БиХ како би тим начином престала са радом институција високог представника“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да СНСД неће подржати било какву политичку или територијалну реорганизацију БиХ која би задирала у постојећи уставни статус Српске.

Извршни комитет је подсјетио у закључцима да СНСД остаје опредијељен за европске интеграције с тим да због европског пута БиХ није спреман да жртвује институционалне и државне интересе Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар