Странке

СНСД предложио анкетни одбор који ће истражити околности смрти Давида Драгичевића

ИМАО БИ ПО ТРИ ЧЛАНА ИЗ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ И ОПОЗИЦИЈЕ, А ПРЕДСЈЕДАВАО БИ БОРЕНОВИЋ
  • Радован ВИШКОВИЋ, предсједник Клуба посланика те странке: „Мислим да Бореновић неће имати ништа против тога. Он је Бањалучанин, упознат је са ситуацијом везано за предметни догађај а исто тако тражићемо и да анкетни одбор свој посао ако је могуће убрза и да до краја маја мјесеца поднесе извјештај НС РС“
  • СНСД предложио и се да Народна скупштина тражи од надлежних органа да се, уколико су уочени одређени пропусти појединца у органима који су учествовали у предмету, утврди њихова индивидуална одговорност и предузму законом утврђене мјере, подразумијевајући и политичку
  • Скупштини предложено и да закључи да разумије скупове као што су ови у Бањалуци и да позове да се води рачуна да се одржавају у складу са законом, без политизације и манипулација. Предложено и да затражи од Владе да се приступи измјени прописа којим је регулисано да се поступак тражења несталих лица ради одмах након пријаве нестанка“

СНСД ће предложити формирање Анкетног одбора како би се истражиле све околности око смрти Давида Драгичевића, рекао је Радован Вишковић, предсједник Клуба посланика те странке.

Он је предложио да анкетни одбор броји шест чланова, три из владајуће коалиције и три из опозиције, а да предсједник одбора буде Бранислав Бореновић, предсједник ПДП и представник опозиције, те да се све одлуке у одбору доносе консензусом.

„Мислим да Бореновић неће имати ништа против тога. Он је Бањалучанин, упознат је с ситуацијом везано за предметни догађај а исто тако тражићемо и да анкетни одбор свој посао ако је могуће убрза и да до краја маја мјесеца поднесе извјештај НС РС“, рекао је Вишковић.

Додао је да СНСД не скрива ништа и да нема никакву тајну према народу, и да одбору треба дати сва потребна овлаштења како би утврдио све чињенице везано за догађај.

У закључцима које је предложио, истакао је да СНСД сматра да је безбједносна ситуација у РС стабилна, али да дубоко жали због трагедије породице Драгичевић.

Додали су да подржавају сва окупљања грађана, али да осуђују сваки облик политизације.

Навели су да ако би чињенице показале да је неко прикривао или учествовао у незаконитим дјелима поводом смрти Драгичевића, буду санкционисани на законски начин.

Вишковић је напоменуо да Клуб СНСД-а предлаже и друге закључке и позвао опозицију да их заједнички усагласе.

„Закључак гласи да Народна скупштина Републике Српске оцјењује да је стање безбједности у Српској у основи стабилно без обзира на појединачне случајеве који повремено изазивају забринутост грађана. Сви параметри на основу којих се процјењује стање безбједности су позитивни, а многи показују позитиван тренд раста. Скупштина констатује да у протеклом периоду није било терористичких акта, угрожавања безбједности грађана и већег нарушавања јавног реда и мира“, навео је Вишковић.

У закључцима је наведено, каже Вишковић, да појединачни случајеви, укључујући и случај Драгичевић, неспорно код грађана изазивају гњев и траже да се што прије расвијетле овакви случајеви.

„Закључак је и да, разматрајући предмет Драгичевић, Народна скупштина тражи одлучну и бескомпромисну активност надлежних на потпуном расвјетљавању свих чињеница да би биле отклоњене све недоумице и нејасноће и задовољена правда. У томе Народна скупштина посебно види улогу и одговорност Тужилаштва и тражи да се са МУП-ом крајње законито размотре све чињенице, пронађу нове и изађу у јавност са степеном достигнутим у расвјетљавању предмета“, додао је Вишковић.

Он каже да Народна скупштина тражи да се убрза истрага, али не на рачун законитости и што прије саопште јавности резултати.

„Закључак је и да Народна скупштина Републике Српске дубоко жали због случаја Драгичевић и подржава сваки вид комуникације са породицом и њено укључење у расвјетљавање случаја. Скупштина разумије забринутост грађана и подршку породици, те захтјев да се дође до свих детаља који ће допринијети расвјетљавању чињеница“, навео је Вишковић.

Народна скупштина одбацује сваки вид политизовања трагичног случаја и тражи од политичких партија да се не политизују скупови који се одржавају, да се појединци из политичких партија издигну изнад политичких интереса и уздрже од било каквих коментара који се односе на ток истраге.

„Закључком је предложено да Народна скупштина очекује од свих грађана који имају било каква сазнања која доприносе расвјетљавању чињеница да их саопште надлежним органима и позива да се путем друштвених мрежа подрже надлежни ограни који су мјеродавни да случај доведе до краја“, додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, предлаже се да Народна скупштина тражи од надлежних органа да се, уколико су уочени одређени пропусти појединца у органима који су учествовали у предмету, утврди њихова индивидуална одговорнсот и предузму законом утврђене мјере, подразумијевајући и политичку.

„Закључак је и да Скупштина разумије скупове као што су ови у Бањалуци и позива да се води рачуна да се одржавају у складу са законом, без политизације и манипулација. Предлажемо и да Скупштина тражи од Владе да се приступи измјени прописа којим је регулисано да се поступак тражења несталих лица ради одмах након пријаве нестанка“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Клуб посланика СНСД-а не намјерава да крије било шта и било кога да штити.

„Нешто смислено рећи данас је тешко. Међутим, оно што морам да примијетим код неких посланика јесте да дају себи за право да изричу квалификације које не могу ни надлежни органи“, рекао је Вишковић и упитао на основу којих чињеница посланици могу квалификовати дјело?

Он је подсјетио да надлежно тужилаштво још није окарактерисало случај трагичног страдања Давида Драгичевића.

„Кључ свега у овом случају јесте размак од радње до рјечице Црквене. На основу новинских написа неозбиљно је да доносимо одлуке и изјашњавамо се о квалификацији кривичног дјела“, каже Вишковић.

Он је нагласио да је СНСД заинтересован да се сазна истина што прије.

„Важно је, због породице Драгичевић, да се дође до истине. Позивам институције да раде у складу са законом“, рекао је Вишковић.

Вишковић је замолио Скупштину да се закључци, ако је могуће, усвоје једногласно.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/SNSD-predlaze-formiranje-anketnog-odbora-da-utvrdi-sve-cinjenice-u-Davidovoj-smrti/477760

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар