Stranke

Špirić: Odustajanje od sporazuma Dodik- Čović-Izetbegović uvlači BiH u tešku krizu

„ODLUKU O NATO NEĆE DONOSITI OVA GARNITURA POLITIČARA – TO JE DUG PROCES“
  • „Ako istekne rok koji su potpisali lideri SNSD, HDZ i SDA, dogodiće se ono najgore za BiH – Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili razarajući detonator za integrativnost BiH

NIKOLA Špirić, potpredsjednik SNSD, rekao je da svako odustajanje od sporazuma Milorad Dodik-Dragan Čović-Bakir Izetbegović uvlači BiH u krizu sa nesagledivim posljedicama.

Špirić je istakao da još nije kasno da se sačuva taj sporazum.

On je rekao da će se, ako istekne rok koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, dogoditi ono najgore za BiH – Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH.

Špirić je za „Večernji list“ u izdanju za BiH kaže da se plaši da ovakvo izbjegavanje sprovođenja izbornih rezultata može proizvesti veoma loša rješenja koja ni za koga neće biti dobra u BiH.

On je pozvao predstavnike vladajućih političkih stranaka u Srpskoj i FBiH da što prije krenu u provođenje izbornih rezultata.

Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Špirić je istakao da način na koji se u posljednje vrijeme stvari odvijaju daje ljudima za pravo da traže i druga demokratska rješenja, što nije dobro.

Mislim da je bošnjačka politika – politika unitarizma. Oni te saveznike traže i kod Srba i kod Hrvata, te žele izgraditi princip unitarne BiH. Dakle, državu prema principu jedan čovjek – jedan glas, prema principu – mi smo Bošnjaci dominantna nacija“, rekao je Špirić, koji je i delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da je to snažan politički ventil Srbima i Hrvatima da napuštaju BiH.

Špirić je naglasio da će se generalno mijenjati demografska struktura BiH, a svako opstruisanje na koje su ovi iz političkog Sarajeva pristali zapravo je najružnija poruka koju mogu slati Srbima i Hrvatima.

On je rekao da sve dok politika Bošnjaka ne izraste u onoj formi da žele sjesti i pričati o svim otvorenim pitanjima, u BiH neće biti lijepog života ni za njih niti za ikoga drugog.

Špirić je naglasio da političku odluku oko NATO-a „da ili ne“ neće donositi ova garnitura političara jer je to dugoročan proces.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar