Странке

Стевандић: БиХ не може бити суверена државе са страним судијама као туторима у правосуђу

ДОДИК: МОГУЋЕ ДА ЋЕ СРПСКА ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ УСЛОВИТИ ОДЛАСКОМ СТРАНАЦА ИЗ УСТАВНОГ СУДА БиХ
  • Шеф Српског клуба Представничком дому парламента БиХ Ненад СТЕВАНДИЋ: „Ови који су нас условљавали стварима које не постоје у Уставу, као што не постоји годишњи национални програм /АНП/, сада треба да обрате пажњу на то да ми тражимо поштовање Устава и самим поштовањем Устава стране судије морају да оду“

ПРЕДСЈЕДНИК Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је најава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће српска страна, највјероватније, условити формирање власти одласком страних судија из Уставног суда БиХ, заснована на Уставу, као и да нема суверене државе са страним судијама као туторима у правосуђу.

„Ови који су нас условљавали стварима које не постоје у Уставу, као што не постоји годишњи национални програм /АНП/, сада треба да обрате пажњу на то да ми тражимо поштовање Устава и самим поштовањем Устава стране судије морају да оду“, рекао је Срни Стевандић поводом изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да „Додик више ни сам не зна гдје гони“ након што је рекао да ће формирање власти на нивоу БиХ, највјероватније, условити одласком страних судија.

Стевандић је подсјетио да је предвиђено да након пет година парламент БиХ изгласа закон којим стране судије више не би биле у Уставном суду БиХ, али да није испоштовано то уставно начело.

„Њима се стално продужава мандат, а да Парламентарна скупштина није изгласала тај закон. Продужавање мандата уз сагласност чланова Предсједништва БиХ и Европског суда за људска права није испоштовано до краја и, према томе, ријеч је о кршењу Устава“, рекао је Стевандић, који је предсједник Уједињене Српске.

Према његовим ријечима, основна ствар је да онај ко хоће стране судије неће властити суверенитет.

Он сматра и да онај ко за то вријеме није извршио обавезу да Парламентарна скупштина БиХ изгласа закон којим ће бити дефинисано на који начин ће се бирати тројица судија у Уставном суду БиХ, него и даље тај суверенитет држи посредством странаца, не може да буде озбиљан партнер у држави.

Стевандић је нагласио да, када се то ријеши, онда могу бити озбиљни партнери.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар