Странке

У СДС се формирају два табора – један је за сарадњу са СНСД и смјењивање Говедарице

ЛИДЕР СТРАНКЕ ЋЕ ЊЕНОМ ПРЕДСЈЕДНИШТВУ НАРЕДНЕ НЕДЈЕЉЕ ИЗНИЈЕТИ СВОЈЕ ВИЂЕЊЕ ИЗБОРА
  • Док су први за то да Говедарица остане предсједник странке, други би да се умјесто њега на челу СДС-а нађе „патриотскији“ кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом влашћу у РС
  • Први сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио је да на наредним изборима, за које прижељкују да буду пријевремени, преузме власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока

ВУКОТА Говедарица, предсједник СДС-а, наредне седмице ће сазвати сједницу Предсједништва странке како би му представио своје виђење изборних резултата и даљих потеза.

Након тога, извјештај би требало да буде представљен Главном одбору странке, а онда ће се знати и да ли ће бити сазвана сједница Скупштине за избор новог страначког руководства.

Сазнајемо да се у СДС-у већ формирају два супротстављена блока, од којих би се један залагао да странка уопште не преузме мандате које су њени кандидати освојили док се не утврди да ли је било изборних превара, док је други блок за признавање резултата избора и сарадњу са СНСД-ом.

Док су први за то да Говедарица остане предсједник странке, други би да се умјесто њега на челу СДС-а нађе „патриотскији“ кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом влашћу у РС.

Први сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио је да на наредним изборима, за које прижељкују да буду пријевремени, преузме власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока.

У овој другој групи постоји и дио чланства који би да се коалиција са СНСД-ом прошири на све нивое власти, односно да и Владу РС чине СДС-ови кадрови заједно са СНСД-ом и социјалистима, а можда и Уједињеном Српском.

Први, пак, мисле да је могуће да опозициони блок на нивоу БиХ формира власт захваљујући гласовима које је освојила, а да се ни на који начин не улази у коалицију са СНСД-ом. У другој групи, такође, сматрају да би премијер у РС требало да буде из њихове странке, док се у СНСД-у чврсто опредјељују да то ипак буде њихов кандидат.

По свему судећи, лоптица је сада у рукама СНСД-а и његовог шефа Милорада Додика, који одлучује, ако у СДС-у заиста превлада струја која је за сарадњу с њима, да ли ће ући у коалицију с њима или ће задржати досадашњу коалицију, за коју је и сам прије избора говорио да је најдуговјечнија коалиција на Балкану.

Судећи према његовом наступу у сриједу, Додик је поставио ултиматум Марку Павићу, предсједнику ДНС-а, да се ослободи „мангупа“ који су у њиховој кампањи, како тврди Додик, радили за „другу страну“.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Govedarica-saziva-sjednicu-Predsjednistva-stranke-Podjela-u-SDS-u-zbog-koalicije-sa-SNSD-om/502282

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар