Odabrano Svijet

Al Kaida i „Bijeli šljemovi“ već snimili devet inscenacija „hemijskih napada“

PROBE IZVODE KOD HAN-ŠEJHUNA, A SNIMA IH NEKOLIKO ARAPSKIH I JEDNA AMERIČKA TELEVIZIJA
  • U Idblib dovezli osam kontejnera sa hlorom, a u snimanje scena sa letalnim ishodom uključiće i grupu kidnapovane dece-siročadi

NEKOLIKO bliskoistočnih i jedna američka televizija snimile su u sirijskoj provinciji Idlib devet inscenacija „hemijskog napada sirijske armije“ – saopštio je ruski Centar za mirenje sukobljenih strana u Siriji.

Isti Centar je precizirao da se sve snimalo u naselju Džisr eš-Šugur i da tobože napadnutim civilima pomoć pružaju pripadnici „Bijelih šljemova“.

Centar posebno naglašava da su vrh „Bijelih šljemova“ i vođe terorističke formacije Džebhat an-Nusra (sirijska Al Kaida) zajedno razmotrili „snimljeni materijal“ i od devet snimljenih „scena“ odobrili samo dvije.

Za slanje Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Preostalih sedam će (zbog lošeg kvaliteta) koristiti isključivo na internetu.

Centar dodatno ukazuje da su „organizatori i glumci“ u ovoj provokaciji protiv legalne sirijske vlasti od 9. avgusta izvodili probe kod mjesta Han-Šejhun. U probama je učestvovalo do 30 civila, među kojima je bilo i desetak djece u uzrastu od 8 do 12 godina.

Centar navodi i da su `režiseri` provokacije u naseljima Zajtan, Zerba i berna odabrali 22 djece sa (njihovim) roditeljima, a da je grupa djece-siročadi bila kidnapovana iz izbjegličkih logora da bi učestvovala u snimanju `scena` sa letalnim ishodom.

Ta djeca se trenutno navodno drže u zatvoru „Ikab“ koji kotroliše Džebhat an-Nusra.

Ruski Centar, naime, tvrdi da se teroristi i „Bijeli šljemovi“ spremaju za realnu upotrebu otrova na bazi hlora protiv Sirijaca koji učestvuju u njihovim inscenacijama.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je objavilo da su teroristi u provinciju Idlid prethodnih dana prebacili osam kontejnera sa hlorom.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar