Свијет

Америчко-кинески трговински рат постао рат за нове геополитичке позиције

ВАШИНГТОН УДАРИО И НА ИЗВОЗ КИНЕСКЕ ОДЈЕЋЕ И ОБУЋЕ, ПЕКИНГ – ПРВИ ПУТ НА АМЕРИЧКУ НАФТУ
  • Преговори треба буду настављени током септембра, али од данас су под „Трамповим царинама“ двије трећине кинеског извоза робе широке потрошње у САД. А чак 87 одсто извоза кинеске текстилне индустрије
  • Предсједник САД самохвалисаво већ изговорио да је уништио три милиона радних мјеста у Кини и да је присилио Пекинг да буде мекши према демонстрантима у Хонгконгу

КОМЕ није било досад, одсад је вјероватно јасно да је америчко-кинески трговински рат истовремено борба за ново глобално позиционирање и геополитичку надмоћ.

САД од данас 15 одсто узимају на увоз кинеске робе вриједне 112 милијарди долара, а на удару су и одјећа и обућа.

То је за Пекинг једна од болних тачака, као и чињеница да ће одсад под „Трамповим царинама“ бити двије трећине кинеског извоза робе широке потрошње у САД. А чак 87 одсто извоза кинеске текстилне индустрије.

Зато је Пекинг одмах ударио по америчком болном мјесту: са 5 одсто акцизе по увозу америчке сирове нафте. Први пут од почетка трговинског рата.

Кина сада узима 5-15 одсто царине на 1.717 ставки америчког извоза укупне вриједности 75 милијарди долара.

Доналд Трамп је изнио очекивање да ће се америчко-кинески преговори наставити током септембра.

Разговарамо са Кином, претпостављам да састанак и даље остаје, није отказан“, рекао је Трамп.

Заоштравање трговинског рата између двије највеће економије свијета – буде ли примјењено све што је предсједник САД предузео против Кине – довешће до фактичког додатног опорезивања цјелокупног кинеског извоза у Сједињене Државе чија укупна вриједност се процјењује на 550 милијарди долара.

Трамп је, иначе, самохвалисаво већ изговорио да је уништио три милиона радних мјеста у Кини и да је присилио Пекинг да буде мекши према демонстрантима у Хонгконгу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар