Svijet

Američko-kineski trgovinski rat postao rat za nove geopolitičke pozicije

VAŠINGTON UDARIO I NA IZVOZ KINESKE ODJEĆE I OBUĆE, PEKING – PRVI PUT NA AMERIČKU NAFTU
  • Pregovori treba budu nastavljeni tokom septembra, ali od danas su pod „Trampovim carinama“ dvije trećine kineskog izvoza robe široke potrošnje u SAD. A čak 87 odsto izvoza kineske tekstilne industrije
  • Predsjednik SAD samohvalisavo već izgovorio da je uništio tri miliona radnih mjesta u Kini i da je prisilio Peking da bude mekši prema demonstrantima u Hongkongu

KOME nije bilo dosad, odsad je vjerovatno jasno da je američko-kineski trgovinski rat istovremeno borba za novo globalno pozicioniranje i geopolitičku nadmoć.

SAD od danas 15 odsto uzimaju na uvoz kineske robe vrijedne 112 milijardi dolara, a na udaru su i odjeća i obuća.

To je za Peking jedna od bolnih tačaka, kao i činjenica da će odsad pod „Trampovim carinama“ biti dvije trećine kineskog izvoza robe široke potrošnje u SAD. A čak 87 odsto izvoza kineske tekstilne industrije.

Zato je Peking odmah udario po američkom bolnom mjestu: sa 5 odsto akcize po uvozu američke sirove nafte. Prvi put od početka trgovinskog rata.

Kina sada uzima 5-15 odsto carine na 1.717 stavki američkog izvoza ukupne vrijednosti 75 milijardi dolara.

Donald Tramp je iznio očekivanje da će se američko-kineski pregovori nastaviti tokom septembra.

Razgovaramo sa Kinom, pretpostavljam da sastanak i dalje ostaje, nije otkazan“, rekao je Tramp.

Zaoštravanje trgovinskog rata između dvije najveće ekonomije svijeta – bude li primjenjeno sve što je predsjednik SAD preduzeo protiv Kine – dovešće do faktičkog dodatnog oporezivanja cjelokupnog kineskog izvoza u Sjedinjene Države čija ukupna vrijednost se procjenjuje na 550 milijardi dolara.

Tramp je, inače, samohvalisavo već izgovorio da je uništio tri miliona radnih mjesta u Kini i da je prisilio Peking da bude mekši prema demonstrantima u Hongkongu.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar