Svijet

Američko-poljska obojena revolucija u Minsku ne prolazi treći dan uzastopno

ZASAD NEMA JEDINO UBAČENIH SNAJPERISTA KOJI UBIJAJU I POLICAJCE I DEMONSTRANTE
  • Akteri `majdana` u Minsku gađaju policiju petardama za vatromete i molotovljevim koktelima
  • Prije nove faze `disperzivnog rata` u režiji SAD i Poljske, predsjednički kandidat obojene revolucije – Svetlana Tihanovska – pobegla u susjednu Litvaniju. U strahu da je organizatori pobune ne bi likvidirali sa namjerom da od nje naprave ritualnu žrtvu u funkciji radikalizacije protesta
  • Demonstranti dieluju po instrukciji iz Varšave: „Ne stojte ni u jednom trenutku! Parališite grad! Prije svega Minsk! Ako vas nema mnogo, a snage bezbjednosti krenu u napad – raštrkajte se, pregrupišite se i pojavite se na drugom mjestu. Nije sramota povlačiti se! Budite kao voda!“
  • Poznati moskovski novinar Aleksandar Koc javio je iz Minska: „Ovo nisam vidio ni u Egiptu, ni u Libiji, ni u Siriji. Podizanje barikada u Minsku je bez premca: milicija ih demontira, povlači se, a demonstranti se vraćaju i ponovo ih podižu. I tako tri ili četiri puta tokom noći“

AKTERI bjeloruskog „majdana“ u pokušaju postaju sve nasilniji.

Stvari još jedino nisu došle do ubačenih snajperista provokatora koji bi ubijali ne samo policajce nego i – demonstrante. Kao u Kijevu 2014-te.

Demonstranti u Minsku na policajce i žandarme uveliko ispaljuju rakete od vatrometa i gađaju ih „molotovljevim koktelima“.

Kod metro-stanice Puškinska jedan automobil je namjerno uletio među policajce.

Po instrukcijama koje su dobili, demonstranti svojim automobilima blokiraju ulice kako bi spriječili da snage bezbjednosti dobiju pojačanja.

Uprkos tome, policija je uspela da `rasturi` barikade u blizini tržnog centra „Riga“ i da raščisti prostore oko metro-stanice Puškinska.

Učesnici bjeloruske obojene revolucije, koja traje već treći dan, djeluju po ovoj instrukciji dobijenoj američkih i poljskih instruktora iz Varšave:

„Decentralizacija! Budite poput vode!

Bezbjednjaci će su spremni da se sa vama sukobe na nekim određenim tačkama. Naročito na aveniji Nezavisnosti u Minsku. Ali, to je njihova slabost.

Strategija!

Izađite iz svojih domova, upoznajte sa planom komšije i podjelite se u grupe do 20 ljudi.

Ne stojte ni u jednom trenutku!

Krenite prema centru grada u malim grupama, ali ne izlazite na centralne trgove – snage bezbjednosti su spremne za to, tamo vas čekaju.

Zauzmite sve okolne ulice i blokirajte puteve!

Parališite grad! Prije svega Minsk!

Ne propuštajte ni vozila hitne pomoći dok se ne uvjerite da su to zaista doktori!

Ako vas nema mnogo, a snage bezbjednosti krenu u napad – raštrkajte se, pregrupišite se i pojavite se na drugom mjestu. Nije sramota povlačiti se!

Budite kao voda!“

Poznati moskovski novinar Aleksandar Koc javio je iz Minska:

„Ovo nisam vidio ni u Egiptu, ni u Libiji, ni u Siriji. Podizanje barikada u Minsku je bez premca: milicija ih demontira, povlači se, a demonstranti se vraćaju i ponovo ih podižu. I tako tri ili četiri puta tokom noći“.

Još je napravio ovakvu paralelu sa kijevskim `majdanom`:

„U Minsku ne postoji vidljivi kontrolni centar, nema ni stalnog mjesta protesta. Ovdje istovremeno bukti u nekoliko dijelova grada. Ali, i ovdje demonstranti koriste „molotovljeve koktel“ i pirotehniku za vatromete. To je alarmantno. Ne ubija, ali će biti obogaljenih. Barikade su takođe kijevski  rukopis“.  

Nekoliko sati prije večerašnjeg `disperzivnog rata` u režiji SAD i poljske, predsjednički kandidat obojene revolucije – Svetlana Tihanovska – pobjegla je u susjednu Litvaniju.

Koc naglašava: „Učinila je to u strahu da je organizatori pobune ne bi likvidirali sa namerom da od nje naprave ritualnu žrtvu u funkciji radikalizacije protesta“.

Moskovski spoljnopolitički ekspert Gevorg Mirzajan smatra da je Poljska glavni organizator pokušaja državnog prevrata u Belorusiji.

S njim je saglasan Sergej Markov koji naglašava: „Varšava je ovo pripremala godinama“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar